latinica  ћирилица
26/09/2020 |  07:54 ⇒ 11:24 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Седам милиона заражених вирусом корона

Сједињене Државе прешле су праг од седам милиона обољелих од вируса корона, показују подаци Универзитета "Џонс Хопкинс".

Након што је пандемија на почетку најтеже погодила подручје Њујорка, а затим током љета југоисток и југозапад земље, сада се шири у градовима с много мањом популацијом у срцу земље, често у њеним конзервативним дијеловима гдје се велики број становника противи ношењу маски, преноси Глас Америке.

Ширење заразе сада изазива нове проблеме у болницама, школама и универзитетима на средњем западу и западу САД.

У Висконсину је прошле недјеље у просејку било регистровано више од 2.000 новозаражених дневно, у поређењу са 675 три седмице раније. Број хоспитализација у тој држави је на највишем нивоу од наглог ширења вируса корона у САД у марту.

У Оклахоми и Мисурију се редовно биљежи 1.000 нових случајева дневно, а гувернер Мисурија Мајк Парсон, који се оштро противи ношењу маски, тестиран је позитивно ове недјеље.

Огромна стопа броја позитивних тестова биљежи се и у Јужној Дакоти, Ајдаху и Ајови, преноси агенција АП.

У Сједињеним Државама се просечно региструје више од 40.000 нових случајева ковида-19 дневно. Тај број је значајно мањи од врхунца забиљеженог током љета од готово 70.000, али је и даље забрињавајући.

Број жртава корона вируса у земљи је ове недеље премашио 200.000, што је највише у свијету.

На средњем западу и западу, болнице у Спрингфилду у Мисурију су на ивици капацитета због наглог раста броја обољелих.

Директори двије болнице у Ајдаху упозорили су ове недјеље да су њихови објекти близу да буду преоптерећени због пацијената обољелих од вируса корона.

Све више проблема има и у школама. Десетине ученика у Ајови завршило је у карантину ове недјеље због раста броја случајева, док је стопа позитивних тестова у једном округу премашила 30 одсто.

У сусједном округу, стопа позитивних тестова била је 27 одсто, а више од 200 ученика и наставника је у изолацији или карантину након што је 18 ученика и запослених у школи тестирано позитивно. У том округу, настава се и даље држи у учионицама, али уз нове мјере социјалног дистанцирања.

Ширење вируса корона постало је уобичајена појава и у универзитетским кампусима широм земље, од повратка студената. Званичници страхују и због нових проблема које би могао да изазове почетак фудбалске сезоне. Градови у којима се налазе колеџи предузимају све оштрије кораке да се сузбију журке и гужве у баровима.

У граду у којем се налази Универзитет Оклахоме, ове недјеље је изгласано обавезно ношење маски на журкама на затвореном ако је присутно више од 25 особа. Мјера је уведена упркос противљењу јавности.