latinica  ћирилица
26/09/2020 |  07:54 ⇒ 11:24 | Аутор: ТАНЈУГ

САД: Седам милиона заражених вирусом корона

Сједињене Државе прешле су праг од седам милиона обољелих од вируса корона, показују подаци Универзитета "Џонс Хопкинс".
Вирус корона (фото:cnnturk) -
Вирус корона (фото:cnnturk)

Након што је пандемија на почетку најтеже погодила подручје Њујорка, а затим током љета југоисток и југозапад земље, сада се шири у градовима с много мањом популацијом у срцу земље, често у њеним конзервативним дијеловима гдје се велики број становника противи ношењу маски, преноси Глас Америке.

Ширење заразе сада изазива нове проблеме у болницама, школама и универзитетима на средњем западу и западу САД.

У Висконсину је прошле недјеље у просејку било регистровано више од 2.000 новозаражених дневно, у поређењу са 675 три седмице раније. Број хоспитализација у тој држави је на највишем нивоу од наглог ширења вируса корона у САД у марту.

У Оклахоми и Мисурију се редовно биљежи 1.000 нових случајева дневно, а гувернер Мисурија Мајк Парсон, који се оштро противи ношењу маски, тестиран је позитивно ове недјеље.

Огромна стопа броја позитивних тестова биљежи се и у Јужној Дакоти, Ајдаху и Ајови, преноси агенција АП.

У Сједињеним Државама се просечно региструје више од 40.000 нових случајева ковида-19 дневно. Тај број је значајно мањи од врхунца забиљеженог током љета од готово 70.000, али је и даље забрињавајући.

Број жртава корона вируса у земљи је ове недеље премашио 200.000, што је највише у свијету.

На средњем западу и западу, болнице у Спрингфилду у Мисурију су на ивици капацитета због наглог раста броја обољелих.

Директори двије болнице у Ајдаху упозорили су ове недјеље да су њихови објекти близу да буду преоптерећени због пацијената обољелих од вируса корона.

Све више проблема има и у школама. Десетине ученика у Ајови завршило је у карантину ове недјеље због раста броја случајева, док је стопа позитивних тестова у једном округу премашила 30 одсто.

У сусједном округу, стопа позитивних тестова била је 27 одсто, а више од 200 ученика и наставника је у изолацији или карантину након што је 18 ученика и запослених у школи тестирано позитивно. У том округу, настава се и даље држи у учионицама, али уз нове мјере социјалног дистанцирања.

Ширење вируса корона постало је уобичајена појава и у универзитетским кампусима широм земље, од повратка студената. Званичници страхују и због нових проблема које би могао да изазове почетак фудбалске сезоне. Градови у којима се налазе колеџи предузимају све оштрије кораке да се сузбију журке и гужве у баровима.

У граду у којем се налази Универзитет Оклахоме, ове недјеље је изгласано обавезно ношење маски на журкама на затвореном ако је присутно више од 25 особа. Мјера је уведена упркос противљењу јавности.