latinica  ћирилица
25/09/2020 |  16:37 ⇒ 26/09/2020 | 08:01 | Аутор: РТРС

Влада Српске уложила сто милиона КМ у здравство током пандемије (ФОТО/ВИДЕО)

Влада Републике Српске уложила је више од сто милиона КМ у здравствени систем током протеклих шест мјесеци борбе против вируса корона, изјавио је премијер Српске Радован Вишковић. Предсједник Владе посјетио је болницу "Свети Врачеви" у Бијељини, којој је донирано 10 респиратора и медицинска опрема.
Вишковић у Бијељини - Фото: Тwitter
Вишковић у БијељиниФото: Тwitter

- Учинићемо све да припремимо Републику Српску и за најтежи сценарио који би, према неким процјенама, могао да дође за мјесец или два када се вирус корона помијеша са сезонским грипом и када се очекује гора епидемиолошка ситуација, због чега морамо да направимо ковид болнице у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву и Фочи - рекао је Вишковић у Бијељини.

За реконтрукцију старе хирургије у Бијељини у нову ковид болницу Влада је уложила више од 650.000 КМ. За потребе нове ковид болнице данас је уручено десет респиратора.

Вршилац дужности директора Болнице Златко Максимовић рекао је да је за нову ковид болницу Влада Републике Српске обезбиједила 654.000 КМ, град Бијељина 200.000 КМ, а одређену финансијску помоћ најавиле су и друге локалне заједнице које гравитирају овој здравственој установи.

Донација респиратора (Фото: РТРС)

Премијер Српске је рекао да се у континуитету ради на опремању свих здравствених установа у Републици Српској, а све са циљем што спремнијег одговора на евентуални други талас пандемије ковида 19.

Вишковић је захвалио здравственим радницима Републике Српске за све што су у протеклих шест мјесеци борбе против вируса корона урадили за Републику Српску и здравље њених грађана.

- Морамо сви да будемо одговорни, то олакшава рад здравствених радника - поручио је Вишковић и навео да лијечење једног ковид пацијента у здравственом систему кошта више од 2.000 КМ по дану.

- Ми данас можемо да констатујемо да имамо епидемиолошку ситуацију која је стабилна и под контролом, наш здравствени систем није преоптерећен ни затрпан, имамо довољно капацитета и средстава - навео је он.

Донација респиратора (Фото: РТРС)

Након уручења још 10 респиратора за бијељинску болницу, Вишковић је поручио да Република Српска има довољно средстава да спремно дочека наредни период и могуће погоршање епидемиолошке ситуације.

На почетку пандемије, пи-си-ар лабораторија постојала је у Бањалуци, а само шест мјесеци касније, такве лабораторије успостављене су у Бијељини и у осталим болницама широм Српске. Од почетка пандемије и град Бијељина активно је учествовао у обезбјеђивању неопходне медицинске опреме

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић навео је да је град Бијељина до сада уложио 1,7 милиона КМ у различите видове борбе против епидемије у протеклих шест мјесеци.

Надлежни су позвали грађане на поштовање свих прописаних мјера, јер, кажу, да само од нас зависи каква ће епидемиолошка ситуација бити у наредном периоду.

Из Владе подсјећају да су прописане строже казнене мјере због неодговорних појединаца, који нису поштовали одредбе о забрани окупљања више од 50 лица.

Премијер је подсјетио на јучерашње измјене законских рјешења које омогућавају да се више не толерише окупљање 500 умјесто 50 људи на једном мјесту, а да се за то само плати само новчана казна.

- Сада ће ићи у првој варијанти затварање на седам дана, послије тога 15 дана, а ако се оглуши, биће одузимане и радне дозволе - најавио је премијер.