latinica  ћирилица
25/09/2020 |  13:43 ⇒ 13:43 | Аутор: СРНА

Бакалар: Почело штампање гласачких листића

У БиХ је данас почело штампање око седам милиона гласачких листића за предстојеће локалне изборе, за шта је издвојено 805.528 КМ, изјавио је предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Жељко Бакалар.
Жељко Бакалар - Фото: klix.ba
Жељко БакаларФото: klix.ba

Предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар нагласио је да је штампање гласачких листића један од изузетно важних сегмената изборног процеса, те да гласачки листићи спадају у осјетљив изборни материјал.

- Стога овој активности приступамо са посебном пажњом и уз додатне безбједносне мјере, као и мјере надзора и контроле у сваком тренутку током овог процеса - рекао је Бакалар новинарима у Сарајеву и додао да листиће штампа "Унионинвестпластика".

Према његовим ријечима, ЦИК је посебном одлуком одредио особе, односно комисију која ће вршити надзор над израдом папира за гласачке листиће са воденим жигом, као и надзор над њиховим паковањем у пластичне фолије.

- Ова комисија дужна је редовно достављати извјештаје ЦИК-у у писаном облику о току реализације одређених активности. У просторијама штампарије обезбијеђен је 24-часовни видео-надзор којем у сваком тренутку могу приступити овлаштене особе из ЦИК-а - појаснио је Бакалар.

Он је додао да је први контингент папира за гласачке листиће допремљен у штампарију "Унионинвестпластика" у Сарајеву у пратњи полиције и надлежних из ЦИК-а већ 12. септембра.

Бакалар каже да ће процесу поновног бројања папира присуствовати особе задужене за надзор ове активности.

- Желим указати на чињеницу да, према одредбама Изборног закона, представници међународних посматрача, удружења грађана, политичких странака, коалиција, листи независних кандидата могу посматрати све изборне активности у БиХ под условом да се акредитују у складу са законом. Како могу посматрати изборе, тако могу посматрати и штампање гласачких листића - рекао је Бакалар и позвао овјерене политичке субјекте да искористе своје право и да се акредитују за посматрање овог значајног изборног процеса.

На питања новинара о пријави бирача изван БиХ, Бакалар је рекао да је у овом изборном циклусу изузетно повећан број пријава за гласање ван БиХ, како путем поште, тако и у дипломатско-конзуларним представништвима.

- У току је обрада ових пријава. Запажамо одређене неправилности, али када будемо коначно закључивали бирачки списак за гласање ван БиХ, уз анализе наших служби, моћи ћемо изнијети више детаља - навео је Бакалар.

Коначан бирачки списак за гласање ван БиХ требало би да буде представљен почетком октобра