latinica  ћирилица
25/09/2020 |  12:49 ⇒ 13:34 | Аутор: СРНА

Изградња моста на Сави један од најзначајнијих регионалних пројеката (ФОТО)

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић, министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић, директор предузећа Аутопутеви Републике Српске Душан Топић заједно са представницима извођача радова Интеграл инжењеринг и надзора из Института ИГХ Загреб обишли су данас градилиште на мосту преко ријеке Саве код Градишке.
Званичници обишли радове на изградњи новог моста - Фото: РТРС
Званичници обишли радове на изградњи новог мостаФото: РТРС

 Изградња моста код Градишке представља заједнички пројекат БиХ и Хрватске, а реализује се на основу споразума Савјета министара и Владе Републике Хрватске, саопштено је из Министарства транспорта и комуникација у Савјету министара.

- Ово је примјер добре сарадње и заједничке градње једног од важних инфраструктурних пројеката Републике Српске, односно БиХ и Хрватске. Очекујемо да се радови интензивирају и да на прољеће 2022. године отворимо овај мост који има изузетан значајан за обје земље, а нарочито БиХ јер се њиме омогућава повезивање на мрежу европских друмских коридора - истакао је Митровић.

Званичници обишли радове на изградњи новог моста (Фото: РТРС)

Поповић је нагласио да ће мост преко ријеке Саве у скоријој будућности повезати већ постојећи ауто-пут Градишка - Бањалука са мрежом европских ауто-путева, што има изузетан значај за грађане и привреду Републике Српске и БиХ, али и регион.

- Изградња два моста преко ријеке Саве, у Градишци и Рачи, најзначајнији су регионални пројекти који се реализују у БиХ - истакао је министар Поповић.

Мост Градишка спојиће ауто-пут са планираним брзим путем са хрватске стране који би ишао од границе са БиХ преко Вировитице и Окучана до границе са Мађарском.

Званичници обишли радове на изградњи новог моста (Фото: РТРС)

- Мост преко ријеке Саве код Градишке један је од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у Републици Српској и право је задовољство бити учесник и свједок реализације овако великог и важног посла, посебно јер се на почетак изградње дуго чекало. Изградњом овог моста ће мрежа ауто-путева у Републици Српској бити повезана на европску транспортну мрежу и тако добити свој пуни смисао и значај - рекао је Топић.

Укупна дужина моста је 426 метара, ширина је 22,6 метара а имаће четири саобраћајне траке, по двије у сваком правцу.