latinica  ћирилица
23/09/2020 |  23:05 ⇒ 24/09/2020 | 11:05 | Аутор: Б92

Вучић пред УН: Србија на раскрсници различитих политичких интереса (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић обратио се вечерас путем видео линка учесницима Генералне дебате, у оквиру 75. засједања Генералне скупштине УН, поруком да је спољна политика Србије усмјерена на европске интеграције, продубљивање сарадње са земљама широм свијета, а посебно на односе са сусједима, односно регионалну сарадњу.
Вучић у обраћању Генералној скупштини УН путем видео-линка - Фото: РТС
Вучић у обраћању Генералној скупштини УН путем видео-линкаФото: РТС

- Управо је политика Србије - инсистирање на очувању мира и стабилности, сарадњи и економском напретку, основа за приступ рјешавању дуготрајног проблема, у најбољем интересу и Срба и Албанаца - рекао је Вучић, осврћући се и на проблем очувања територијалног интегритета Србије, односно на напоре да се, упркос свим препрекама, како је рекао, ријеши питање српске аутономне покрајине Косово и Метохија.

Указао је да је Србија, на том путу, била и биће суочена са бројним притисцима, јер се налази на раскрсници различитих политичких интереса, али је изразио увјерење да ће бити могуће доћи до рјешења послије дугог и тешког дијалога.

- Али, будите сигурни да Србија никада неће пристати на понижење. Прихватање било чега што није компромис, није рјешење за нас. Компромисом обје стране морају бити подједнако задовољне и незадовољне - поручио је предсједник Србије.

Навео је да је недавна, нова рунда дијалога Београда и Приштине, под окриљем ЕУ, послије скоро двије године застоја, само први корак на том путу, док додатни велики корак напрријед у проналажењу обострано прихватљивог рјешења јесте потписивање споразума о нормализацији економских односа у Вашингтону, 4. септембра, који ће допринијети бољем животу грађана цијелог региона.

У том контексту, истакао је и конструктивну и важну улогу администрације предсједника САД Доналда Тармпа за постизање овог споразума и као сигнал његове посвећености за проналажење коначног, одрживног рјешења за важно питање.

- Дијалог Београда и Приштине, настављен у Бриселу, уз посредовање ЕУ, је прави пут за проналажење одрживог рјешења између двије страна, али полазна тачка не може бити понижење и прихватање такозване независности Косова. Упркос свему, вјерујемо да споразум између Срба и Албанаца је кључ за регионалну стабилност. Србија остаје посвећена проналажењу компромисног рјешења за питање Косова и изгадњи заједничке будућности и политици мира и сарадњи - рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија свјесна озбиљности и сложености односа са појединим сусједима, али и привржена рјешавању проблема искључиво кроз дијалог, те апострофирао посвећеност развоју економске сарадње, као приступ који повећава међусобно повјерење и доприноси лакшем рјешавању отворених питања.

Подсјетио је на то да је прошле године са премијерима Сјеверне Македоније и Албаније установио, водећи се потребом унапређења економске сарадње и побољшања услова за инвестирање на Балкану , иницијативу која омогућава слободу кретања људи, капитала, робе и услуга, самим тим и тешњу сарадњу три земље.

Он је поручио да је та иницијатива отворена за остале у региону и позвао их да јој се придруже.

Као приоритет спољне политике Србије, Вучић је истакао и чланство у ЕУ и навео да је европска перспектива западног Балкана била је и остала важан подстицај реформских процеса, уз констатацију да без пуне интеграције западног Балкана, заједнички европски политички и економски простор неће бити потпун.

- Наш европски пут, међутим, не искључује приврженост развоју и продубљењу односа са земљама широм свијета, како западним, укључујући и САД, тако и другима, а поносни смо на изванредне односе са Русијом и Кином - рекао је Вучић.

Нагласио је да је у фокусу спољне политике Србије и сарадња са пријатељским афричким, пацифичким и латино-америчким земљама.

Повезане вијести:

Вучић у обраћању Генералној скупштини УН: Србија снажно подржава мултилатерализам