latinica  ћирилица
23/09/2020 |  20:51 ⇒ 24/09/2020 | 08:06 | Аутор: РТРС

Свечано обиљежено 90 година од оснивања Народног позоришта (ФОТО/ВИДЕО)

У Народном позоришту Републике Српске одржана је свечана академија поводом 90 година од оснивања ове институције.
Народно позориште (@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Народно позориште (@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Свечаној академији присуствовали су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, министри у Влади Српске, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и генерални конзул Србије у Бањалуци Весна Маринковић.

Предсједница Српске је још једном честитала Народном позоришту велики јубилеј, који је значајан не само за ово позориште и град Бањалуку, већ и за цијелу Републику Српску.

Цвијановић је рекла да је ова година специфична зато што у њој јубилеј обиљежавају и друге институције културе, као што је Музеј Српске који, такође, постоји девет деценија.

Она је нагласила да то показује да су ове институције опстале и у тешким временима, те успјеле да понуде својим грађанима оно што је потребно.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је прије свечане академије да је мало институција на овим просторима које могу да обиљеже 90 година постојања попут Народног позоришта Републике Српске, које је остварило значајне домете на плану умјетности и културе.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да је Народно позориште изузетно значајна установа за Републику Српску, јер баштини њену културу, као и културу свих претходних година.

- Ријеч је о националном театру који промовише све оно што је културни и национални идентитет једног народа - рекла је Тривићева.

Градоначелник Бањалуке рекао је да је Народно позориште Републике Српске најпознатија установа културе у граду већ пуних 90 година.

Народно позориште Републике Српске, под називом Народно позориште Врбаске бановине, почело је са радом 18. октобра 1930. године.

Током времена, национални театар више пута мијењао је назив, а посљедњи пут 23. септембра 1998. године. Тада је Народно позориште Босанске Крајине одлуком Владе Републике Српске промијенило назив у Народно позориште Републике Српске.

Комисија за очување споменика, на сједници одржаној од 4. до 6. јуна 2012. године, донијела је одлуку о проглашењу Народног позоришта Републике Српске у Бањалуци националним спомеником БиХ.

Снимак свечане академије можете погледати и овдје.