latinica  ћирилица
23/09/2020 |  09:33 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

НСРС о Извјештају о раду МУП-а

Разматрањем Извјештаја Министарства унутрашњих послова Републике Српске о раду за 2019. годину посланици Народне скупштине Републике Српске окончали су данашње засједање. Сједница НСРС биће настављена у четвртак у 10 часова.
Додик у Парламенту Српске (Фото: НСРС) -
Додик у Парламенту Српске (Фото: НСРС)

Образлажући Извјештај о раду МУП-а Српске за 2019. годину, министар унутрашњих послова Драган Лукач рекао је да је забиљежен пад криминалитета за три одсто, уз повећање коефицијента укупне расвијетљености.

Разматрању Извјештаја о раду МУП-а претходило је разматрање Нацрта закона о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Српске и Нацрта закона о граду Дервента.

Нацртом закона о граду Дервента дефинише се да та општина добија статус града, рекла је министарка управе и локалне самоуправе Српске Сенка Јујић.

Потпредсједница Владе Републике Српске Сребренка Голић рекла је да ће Дервента и још многе општине у Српској добити статус града.

Прије тога, посланици су размотрили Нацрт закона о слободним зонама Републике Српске, којим се уређују услови за њихово оснивање и рад, Приједлог закона о заштити права на суђење у разумном року, као и Нацрт закона о противградној заштити.

Посланик СНСД-а  Ранка Перић Ромић рекла је да би слободне зоне у Српској могле заживјети уз политичку стабилност, пореске и царинске олакшице.

Посланик СНСД-а Валерија Лакић подсјетила је да су власти Требиња већ предвидјеле оснивање слободне зоне у том граду ради привлачења страних инвестиција, отварања нових радних мјеста, те спречавања одлива радно способног становништва.

Посланик СДС-а Зоран Видић рекао је да је за привлачење инвестиција потребно прво створити услове људима да нормално послују и мимо слободних зона, те да не буде различитих врста нерегуларности, што одбија инвеститоре.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је данас да је основни разлог за доношење закона о слободним зонама Републике Српске успостављање и функционисање ових зона у Српској, а њихово ефикасно пословање допринијеће побољшању пословног окружења и повећању конкурентности као основа за привлачење инвестиција.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је и Нацрт закона о противградној заштити, којим је дефинисано унапређење система противградне заштите и усклађивање прописа са земљама окружења.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да су разлози за доношење овог закона садржани у потреби унапређења система противградне заштите у циљу обезбјеђивања јединтвеног система противградне заштите у Републици Српској.

Посланици су данас размотрили и Приједлог закона о заштити права на суђење у разумном року, којим се уређује заштита овог права, као и право на правично задовољење због његове повреде које се остварује у судском поступку.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић је у завршној ријечи на сједници Народне скупштине Српске о овом приједлогу закона поновио да се овим актом први пут у Српској и БиХ ова област законски уређује.

Посланици су јуче размотрили Приједлог закона о споразумном вансудском финансијском реструктурирању, Приједлог закона о управној инспекцији, као и Приједлог закона о посредовању у промету непокретности.

Размотрен је и Приједлог одлуке о усвајању дијела Плана парцелације за ауто-пут и гасовод дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача по скраћеном поступку за дионицу Вукосавље-Брчко - по хитном постуку.