latinica  ћирилица
22/09/2020 |  14:32 ⇒ 14:51 | Аутор: СРНА

Бањалука: Потписан уговор о реализацији пројекта "Вода два"

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић данас је са представницима конзорцијума "Хидрокоп" и "МГ Минд" потписао уговор о изградњи више водовода у сеоском и приградском подручју, у оквиру пројекта "Вода два".
Игор Радојичић са представницима конзорцијума "Хидрокоп" и "МГ Минд" - Фото: СРНА
Игор Радојичић са представницима конзорцијума "Хидрокоп" и "МГ Минд"Фото: СРНА

Радојичић је након потписивања уговора изјавио да је вриједност радова више од пет милиона евра, додавши да је почетак првих радова овог пројеката планиран већ ове седмице, у четвратак, 24. септембра, на водоводу Бркићи, појаснивши да је ријеч о огранку подсистема "Звијезда" на простору Мањаче.

- Рок за цијели пакет је двије године у току којих ће се радови изводити на великом броју локација, више од 50 километара водоводне мреже и десетине километара канализационе мреже и негдје до 2.000 домаћинстава који ће непосредно бити повезани на различите кракове и позиције - рекао је Радојичић.

Када је ријеч о водоснабдијевању, он је прецизирао да је ријеч о водоводима на позицијама Тузланска улица и Улица српских устаника, у Улици Браће Милетића и завршетку великог водовода у насељу Јагаре.

- Ту је и дио подстистема "Звијезда" и "Црно врело" - Бистрица, Кременовићи, Гаковићи, Бркићи и још неколико мањих кракова, сви подстистеми који се даље копчају сада на "Звијезду". Велики послови на подручју насеља Бронзани Мајдан и интегрисање постојећег водовода "Бронзани Мајдан - Црно врело", на краку Обровац, Кмећани и неколико Потпозарских села - Поткозарје, Верићи и Мишин Хан - рекао је Радојичић.

Говорећи о канализацији, Радојичић је рекао да ће у оквиру овог пројекта бити рађено на доста мјеста гдје грађани чекају - на Путу српских бранилаца, неколико кракова у насељу Дракулић, неколико улица у насељу Врбања, Куљани и Ада и више локација у насељу Лауш.

Он је истакао да је на међународном тендеру који је спровела Европска банка за обнову и развој најуспјешни био конзорцијум "Хидрокоп" и "МГ Минд", изразивши задовољство што је ријеч о домаћим фирмама.

- Не само што радимо пријеко потребне комуналне послове на терену, имамо и домаћу оперативу која је запослена и двије велике фирме и подизвођаче који ће бити ангажовани на овом послу и запошљавати домаће људе. С обзиром да се ради о великим средствима та средства ће остајати у Бањалуци и директно и индиректно - рекао је Радојичић.

Директор бањалучке фирме "Хидрокоп" Радислав Бабић рекао је да је конзорцијум "Хидрокоп"-"МГ Минд" спреман и да могу почети са радовима у наредним данима.

- Претпостављам да ћемо још повући неке домаће оперативе и запослити као подизвођаче и сигурни смо да ћемо то урадити у року. Рок је 730 дана односно двије године, али сигурни смо да ћемо то одрадити прије рока - рекао је Бабић.