latinica  ћирилица
21/09/2020 |  19:20 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Ко опструише одрживи повратак Срба у Мостар? (ВИДЕО)

За двадесет двије године, откако је почео значајнији повратак Срба на подручје Мостара, обновљено је око двадесет пет одсто њихових кућа. Тај процес тече изузетно споро, па мостарски Срби тврде да је ријеч о намјерној опструкцији, како би се њихов глас што мање чуо у градским и кантоналним институцијама.
Мостар, обнова кућа - Фото: РТРС
Мостар, обнова кућаФото: РТРС

Прије више од двадесет година Дамјан Дабић из Жељуше поднио је први захтјев за обнову куће. До данас, остали само зидови, а живи у близини, у кући од родбине.

- Више пута сам подносио захтјев, али никада нисам добио одговор може ли или не може - рекао је Дабић.

Чекајући обнову, каже он, многи власници кућа тај тренутак неће дочекати. Таквих примјера је на стотине у сусједству и у другим мостарским насељима. Из Координације Срба Мостара кажу да се у јавности шире дезинформације о слабом интересу Срба за повратак. Више десетина породица још су подстанари у другим херцеговачким општинама.

- Према мојим информацијама, за ову годину, ради се о шест кућа. Сматрам да је то ван памети, јер ми имамо податке да сваке године око триста људи перманентно упућује захтјеве за поправак кућа. Зашто је то тако, не знам. Мислим да на одређеним нивоима власти постоје опструкције за повратак Срба у Мостар. Ко закључује да је то довољно, па каже нас више не треба? - пита Душан Голо предсједник Координације Срба Мостар.

Срби из насеља Жељуша тврде да је обнова и изградња инфраструктуре испод свих очекивања. Пројекат водовода, за који су прије тридесет година издвојили новац, никада није реализован. За пиће, користе неисправну воду из бунара. Иако имају земљу, озбиљнија пољопривреда је немогућа. Два изворишта удаљена су свега 1,5, односно три километра, па тврде да су намјерно заборављени.

- Вода са Љесковца иде за Мостар, чак до Благаја, а ми немамо воде. Извор Салаковац, иде брдима около, Приграђани, Подгорани, Хум и Лишани, а ми не можемо добити воду из Салаковца - каже Влатко Телебак, мјештатнин насеља Жељуша.

У градским структурама, тврде мостарски Срби, нико их не представља. Шансу виде у заједничкој српској листи, на предстојећим изборима.

- Знам да би имали пуно успјеха, ако би се удружили, а пуно би резлтата добили. Неко би за нас неку ријеч рекао, а овако, нико за нас ријеч не проговара - навео је Дабић.

Телебак додаје - Ако будемо јединствени, биће нешто.

А томе, увјерени су, допринио би глас аутентичних српских представника у градској администрацији, који би имали могућност да утичу на повољнији положај српске заједнице.