latinica  ћирилица
21/09/2020 |  15:25 ⇒ 15:48 | Аутор: РТРС

Фестивал луткарских позоришта од 28. септембра до 2. октобра

Луткарским спектаклом "Пиринска фолклорна магија" у извођењу Градског позоришта Благоевград из Бугарске, у режији Боње Лунгова и Константина Каракостова, у Источном Новом Сарајеву 28. септембра почиње Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" који ће трајати до 2. октобра.
Лут Фест (фото:lutfest.com) -
Лут Фест (фото:lutfest.com)

Мото овогодишњег фестивала "Луткарство за 21. вијек" велича луткарство, значај луткарске умјетности која више од двије деценије доприноси њеном очувању, развоју и промоцији у Источном Сарајеву, као и стварању генерација нове младе позоришне публике којој је усађена љубав према луткарству и позоришној умјетности, саопштено је из организационог одбора Фестивала.

- Фестивал је кроз луткарска остварења учио младе да његују љубав, поштују различитости и у својим срцима гаје чистоту душе и праве вриједности. `Лут фест` је фестивал чија јединствена мисија децентрализације културе и позоришне умјетности за дјецу посебно доприноси томе да се луткарство и луткарска умјетност слави широм Републике Српске - наводи се у саопштењу.

Покровитељ 21. "Лут феста" је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, чиме је фестивал добио посебан значај. Ова подршка је од изузетне важности за развој фестивала и позоришне умјетности за дјецу и културе у Српској.

- Овогодишњи фестивал одржава се у тешким околностима за све, а посебно за културу и умјетност. Захваљујући великом ангажовању организатора фестивала `Форум театра` и фестивалског тима, на челу са председником организационог одбора Љубишом Ћосићем и предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, успјели смо да одржимо континуитет и организационо се изборимо са свим потешкоћама које су биле пред нама. Фестивал суфинансира Министарство просвјете и културе Републике Српске - истичу организатори.

Ограничавајуће околности су утицале и на сам фестивалски програм, који ће се ове године одржати у нешто другачијем облику. Публика ће имати прилику да погледа пет представа које ће оцјењивати стручни жири у саставу Игор Бојовић, предсједник УНИМА центра Србије-драмски писац, драматург и сценариста, Младен Јанковић, музички педагог и Огњен Беговић, новинар Новинске агенције Републике Српске - СРНА.

У пратећем програму фестивала биће одржана креативна луткарска радионица "Лутка је глумац" коју води Анкица Аврамовић из Источног Сарајева, онлајн мастерклас предавање "Луткарство у вријеме короне" професора Константина Каракостова, промоција књиге "Шта су лутке?" пјесникиње Евите Бојковац, у издању "Форум театра"и "Арт сцене" Бањалука, као и посебни туристички програми за госте фестивала, који се реализују у сарадњи са Олимпијским центром "Јахорина".

У оквиру пратећег програма фестивала, с циљем децентрализације културе и позоришне умјетности, у Зворнику ће бити одиграна представа "Куку Тодоре" Дечијег позоришта Суботица.

Приједлог предсједника Организационог одбора фестивала Љубише Ћосића, начелника општине Источно Ново Сарајево је да улаз на све фестивалске програме буде бесплатан.

Одлуком Савјета фестивала Плакета "Златна анима Радослав Лазић" за допринос развоју луткарске умјетности биће додијељена Игору Бојовићу за свеукупно стваралаштво на развоју, афирмацији и унапређењу луткарства.

Медијски покровитељи фестивала су РТРС и Новинска агенција Републике Српске СРНА.