latinica  ћирилица
20/09/2020 |  19:47 | Аутор: РТРС

Приједор: Мјештани избјегличких насеља муку муче са легализацијом објеката

Мјештани приједорских избјегличких насеља огорчени су јер годинама не могу да легализују стамбене објекте и додијељене парцеле.
Приједор: Избјегличко насеље - Фото: РТРС
Приједор: Избјегличко насељеФото: РТРС

Процес легализације успорава судски спор који Град Приједор води с Акционарским друштвом "Пољопроизвод", у чијем власништву је већина некадашњих пољопривредних парцела, додијељених избјеглим и расељеним лицима.

У Правобранилаштву Српске тврде да је, након процеса приватизације, при упису овог земљишта, дошло до "грешке" и да је у току судски поступак поништења незаконитог рјешења којим је "Пољопроизвод", прије скоро двадесет година, постао власник спорних парцела.

Иако им је Приједор одавно постао нови дом, куће и парцеле у приједорским избјегличким насељима, још нису њихове. Око седам хиљада избјеглих и расељених становника Аеродромског насеља, Старог воћњака и Нових Орловаца у Приједору, већ скоро двије деценије, живи у око три хиљаде нелегализованих објеката, на нелегализованим парцелама.

- Ми имамо куће које гласе, више не знам на кога, и то би требало легализовати. Можда бих у ту сврхи и дигао кредит - прича становник аеродромског насеља Миле Вујасин.

- Мој отац је преминуо, он је добио тај плац на кориштење, ја не могу преписати на себе. Има људи који би продали, а не могу продати - каже Никола Марић.

Додаје да планирају у скорије вријеме да прикупљају потписе да се обрате републичким властима, да виде да ли постоји икакава могућност да се овај проблем законски ријеши.

Већини ових породица некадашња имовина је срушена. Кажу, ни у Приједору нису своји на своме. Када рјешење буде на помолу, плаше се евентуалних високих накнада.

- Бојим се да би локална заједница или било који орган могли да траже сада неку накнаду за те плацеве што би нама усложнило ову ситуацију у насељу - истиче мјештанин насеља Нови Орловци, Бошко Радиновић.

- Били бисмо сигурнији да нашим потомцима, унучади, а и осталима, оставимо то чисто и да немају проблема - закључује Миле Пешевић.

У писаном саопштењу приједорске Градске управе, између осталог, наводи се да питање власништва није ријешено код одређеног броја објеката, због неријешених имовинско-правних односа и судског спора између Града Приједора и Акционарског друштва "Пољопроизвод", у чијем власништву су спорне парцеле. "кКда се стекну услови, доносе се допунска рјешења и лица којима је зељиште додијељено се књиже у евиденцијама о непокретностима" - додају.

Додијељене парцеле већином су биле државно пољопривредно земљиште. Предузеће "Пољопроизвод", које је било носилац права њиховог коришћења, након приватизације постало је Акционарско друштво, које, као такво, по закону, није могло постати власник државног пољопривредног земљишта, тврде у Правобранилаштву Српске.

- Јер је то Законом о приватизацвији државног капитала у предузећима, забрањено, односно није могуће, али не знам из којих се разлога 2002. године доносе одређени акти надлежних органа, којим се грешком те огромне површине државног пољопривредног земљишта уписују на акционарско друштво - пита помоћник правобраниоца Жељко Петковић.

Након сазнања за ову намјерну или случајну "грешку", Правобранилаштво је покренуло поступак да се спорно рјешење поништи и прогласи незаконитим и да се оствари ранији упис земљишта као државно – пољопривредног, које ће, као такво Влада моћи дати граду на располагање.

У приједорском СНСД-у сматрају да је Град Приједор требало да се више ангажује по овом питању.

- Ми у Клубу одборника СНСД-а сматрамо да је неопходно изнаћи што хитније рјешење поготово што се води судски процес тренутно и након завршетка тог судског процеас морамо се укључити да тим људима који живе на том простору омогућимо да они своје куће легализују. Такође, ми ћемо се заложити код свих инстанци које су задужене, да се то у што скорије вријеме ријеши - категоричан је Далибор Павловић, шеф Клуба одборника СНСД-а Приједор.

У "Пољопроизводу" нису хтјели пред камере.

У телефонском разговору истакли су да процес легализације не кочи "Пољопроизвод", јер је на Скупштини акционара одлучено да се спорне парцеле у избјегличким насељима бесплатно додијеле лицима из категорије избјеглих и расељених лица и да одговори "леже" у приједорској Градској управи.