latinica  ћирилица
20/09/2020 |  19:38 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

У Машићима традиционално окупљање бораца 16. Крајишке моторизоване бригаде (ВИДЕО)

Традиционалним окупљањем бораца и старијешина у Машићима код Градишке обиљежена је 29. годишњица почетка борбеног пута 16. Кријишке моторизоване бригаде Војске Републике Српске.
Градишка - обиљежавање - Фото: СРНА
Градишка - обиљежавањеФото: СРНА

Припадници 16. Kрајишке моторизоване бригаде кренули су 16. септембра 1991. године из Машића на свој ратни пут дуг 1.727 дана. Бригада се борила на укупно 20 ратишта, у западној Славонији, Посавини, на коридору, Грмечу, Озрену, Требави и на Мањачи дајући немјерљив допринос у заштити српског становништва у Хрватској и стварању Републике Српске.

Ратни командант оклопног батаљона 16. Крајишке моторизоване бригаде Остоја Билак рекао да је припадници ове бригаде нису починили ниједан злочин, а да у прилог томе иде и чињеница да нико од старјешина и бораца Шеснаесте крајишке није оптужен и осуђен за ратне злочине.

Начелник градског Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Радомир Пјанић истакао је да је Република Српска несумљиво највећа побједа српског народа у новијој историји, те да је 16. Крајишка моторизоване бригаде у њеном стварању и одбрани дала огроман допринос.

За све учињено у одбрамбено-отаџбинском рату бригада је добила Орден Немањића, највише одликовање за ратне заслуге у Републици Српској.

Недељко Маџар, помоћник ратног команданта за морал, истакао је да тај орден доказује да су борци ове бригаде били високог морала и мотивисаности.

Кроз 16. крајишку моторизовану бригаду прошло је 12.261 бораца, 437 бораца дало је животе за Републику Српске, а око 2.000 је рањено.

Вијенце су на спомен-обиљежје у Машићима положили представници 16. Крајишке моторизоване бригаде, делегације борачких организација и власти Бањалуке, Градишке, Српца и Лакташа, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука, Друге Крајишке бригаде, Мјесне борачке организације и мјесне заједнице Машићи, те друге делегације.