latinica  ћирилица
18/09/2020 |  16:12 ⇒ 16:13 | Аутор: СРНА

Вучић: Београд за нормализацију односа са Приштином и наставак дијалога

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да ће се Србија у Бриселу залагати да дође до нормализације односа Београда и Приштине, како би и Србија и цијели регион могли да наставе да граде добру будућност.
Aлександар Вучић (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav) -
Aлександар Вучић (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav)

Вучић је на састанку у Београду са шефом Делегације ЕУ у Србији амбасадором Семом Фабрицијем истакао да је улога ЕУ у посредовању у дијалогу Београда и Приштине кључна, као и да је Србија спремна да активно учествује у наставку разговора.

Он је обавијестио Фабриција о најважнијим тачкама споразума из Вашингтона и о току косовског дијалога у Бриселу, посебно нагласивши да Србија наставља да се залаже за мир и стабилност у региону, као и за унапређење регионалне сарадње.

Вучић је рекао да је у том смислу политика проширења ЕУ најбољи механизам за достизање стабилности и просперитета на западном Балкану, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Наглашавајући значај заједничког дјеловања и солидарности са ЕУ, Вучић је захвалио за снажну подршку у процесу европских интеграција од чланица Уније, те истакао да Србија посебно уважава приступ Брисела према западном Балкану.

- Двије трећине наше трговинске размјене везано је за земље ЕУ, укупна робна размјена са ЕУ прошле године износила је готово 26 милијарди евра - навео је Вучић и додао да Србија остаје у потпуности посвећена реформском процесу и унапређењу свих перформанси друштва, посебно у области демократизације и владавине права.

Вучић је нагласио да је политика Србије у цијелости усмјерена ка миру и стабилизацији региона и даљем брзом економском развоју, те истакао да чланство Србије у ЕУ остаје стратешки циљ и дугорочно опредјељење Србије, што се, између осталог, показало и током борбе продив пандемије ковид 19.

- Србија је изузетно захвална ЕУ на помоћи, али и на солидарности коју је показала према Србији не само од када се заједнички боримо са посљедицама Ковида-19, него и за подршку у свим осталим ситуацијама - навео је Вучић.

Он је напоменуо да ће заједничка борба против пандемије бити настављена уз учешће Србије, која је и у најтежим тренуцима са своје стране показала изузетну солидарност.

Фабрици је поручио да Србија има пуну подршку ЕУ у борби против ковида 19 и подстакао Србију да настави борбу против тог вируса.

Он је рекао да је Србија "доказала да је њен здравствени систем издржао терет и да треба да настави да ради у том правцу".

Фабрици је навео да нико не зна колико ће ова криза трајати, али да је важно да снажан заједнички одговор постоји и да Србија и ЕУ остају поуздани партнери и у свим даљим активностима усмјереним ка сузбијању посљедица пандемије.

Он је нагласио да је Србија већ блиска економији ЕУ, те да је 70 одсто директних страних улагања дошло из ЕУ и да је више од 60 осто размјене реализовано управо са земљама Уније.

- Снажна економија ЕУ значи и снажнију српску економију - рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији и додао да Унија остаје посвећена даљој подршци Србији на путу ка пуном чланству.

Фабрици је истакао да ће ЕУ наставити са активном подршком Србији у процесу приступања, имајући у виду посвећеност Србије реформама и усвајању европских вриједности и стандарда у свим областима важним за приступање.