latinica  ћирилица
18/09/2020 |  13:27 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

Позив мостарским Србима у свијету да се региструју за изборе

Мостарски Срби позивају сународнике по свијету да се региструју за гласање за предстојеће локалне изборе који ће у Мостару, након пуних 12 година, бити одржани 20. децембра, и да тако помогну да то буде и српски град.
Мостар - Фото: РТРС
МостарФото: РТРС

Мостарски Срби на изборе излазе окупљени на Листи "Остајте овдје-заједно за наш Мостар" и поручују да су ови локални избори сигурно од великог, ако не и пресудног значаја за опстанак и положај српског народа у Мостару.

Подсјећају да Срби никада након рата у Градском вијећу Мостара нису имали своје представнике, а сада први пут виде шансу да се покушају изборити за своје мјесто и да изаберу легитимне представнике.

Иза листе стоје двије странке - СНСД и СДС, а подршку и учешће на листи и у изборној кампањи узела су и сва српска удружења. Јединство и одлучност да се наступи јединствено поздравила је и Српска православна црква, те институције и званичници Републике Српске и Србије.

- Срби су свих година након рата бирани са листи бошњачких и хрватских странака и били су искључиво гласачка машинерија својих страначких база погодујући тако интересима других народа и свом личном. Стога су ови локални избори сигурно од великог, ако не и пресудног, значаја за опстанак и положај српског народа у Мостару - наводи се у саопштењу.

Напомиње се да Срби још нису конститутиван народ у Херцеговачко-неретванском кантону, гдје се налази Мостар, да је у Градској управи од око 400 запослених тек 25 Срба, да немају право на српски језик ни ћирилично писмо.

- Све су то разлози због којих је пресудно да Срби добију легитимне представнике. Наш циљ је изабрати представнике у Градско вијеће који ће бити истински глас Срба и свих грађана Мостара који желе једнака права за све и бољи Мостар. Зато позивамо све Мостарце да се пријаве за гласање и помогну нам да се боримо за бољу будућност и бољи Мостар - поручили су из Изборног штаба Листе "Остајте овдје-заједно за наш Мостар".

Истичу да су свевремени стихови и порука Алексе Шантића "Остајте овдје" водиља да Срби остају у Мостару, на својим вјековним огњиштима, да се боре за бољи Мостар и да они који су отишли заувијек остају везани за свој град.

- Заједно за наш Мостар - порука је да смо јединствени, али и да заједно са Бошњацима, Хрватима и свим грађанима Мостара желимо градити европски Мостар једнаких народа и грађана и Мостар као престижно мјесто за живот - поручују мостарски Срби.

Од око 113.000 становника града на Неретви, према попису из 2013. године, Срба је око 4.300. Када би на изборе изашли сви, било би упитно да ли би остварили резултат.

- Због тога истичу да је пресудна улога 23.000 мостарских Срба који су 1991. године живјели у овом граду и који су 1992. протјерани из свог града. Сви они могу да се региструју и тако остваре право да гласају на изборима и помогну да Мостар буде и српски град - истиче се у саопштењу.

Рок за регистрацију за гласање поштом који је одредила Централна изборна комисија БиХ је 6. октобар у поноћ.

- Процедура није компликована, али сви који желе да се региструју за гласање поштом могу да добију информације и помоћ на број телефона +387 66 767474 или мејл гласајзамостар@гмаил.com - наводи се у саопштењу.