latinica  ћирилица
18/09/2020 |  11:11 ⇒ 20:03 | Аутор: СРНА

Потписан споразум о градњи граничног прелаза Братунац (ФОТО/ВИДЕО)

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић потписали су данас споразум између БиХ и Србије о изградњи заједничког граничног прелаза Братунац и о одржавању и реконструкцији друмских међудржавних мостова.
Митровић и Михајловић потписали споразуме између БиХ и Србије (фото: twitter.com / MKPBiH) -
Митровић и Михајловић потписали споразуме између БиХ и Србије (фото: twitter.com / MKPBiH)

Митровић је истакао да је потписивање ових споразума веома важан тренутак за двије земље, те да ће овај заједнички прелаз знатно убрзати транспорт робе и путника, на задовољство свих, саопштено је из Министарства комуникација и транспорта.

Према његовим ријечима, изградња новог граничног прелаза Братунац, који спада у гранични прелаз прве категорије, сигурно ће растеретити граничне прелазе Зворник и Рачу, али и додатно повезати двије земље.

- Мост "Братољуб" је завршен још 2017. године али се чекало до децембра 2019. да би се усагласили политички ставови три народа и превазишле неспособности тадашњих представника српског народа да у Савјету министара обезбиједе додатна средства за изградњу граничног прелаза Братунац у износу од 3,5 милиона КМ, што је нови сазив урадио већ на својој првој сједници - истакао је Митровић.

Потписивањем споразума о одржавању мостова дефинисано је да БиХ одржава пет мостова, и то три на Сави и два на Увцу, док Србија одржава њих шест на Дрини.

Средства за одржавање мостова су обезбијеђена буџетом Савјета министара за наредну годину и износе 850.000 КМ, односно за наредних пет година БиХ ће издвојити 4,5 милиона КМ.

Михајловићева је истакла да је све већи број заједничких пројеката добра вијест за грађане Србије и БиХ, али и за цијели регион, јер су инфраструктура и повезивање услов бржег развоја.

Она је нагласила да ће нови мост преко Дрине између Љубовије и Братунца значити грађанима и привреди и да је зато важно да заједнички гранични прелаз што прије буде у функцији.

Потписивање споразума-Мост Вратољуб (Фото: РТРС)

- Споразум који смо данас потписали омогућава нам да кренемо са одржавањем и других међудржавних мостова, за шта је Србија већ намијенила 15 милиона евра у наредне три године - рекла је она.

Михајловићева наглашава да је важно да се регион повезује како ауто-путевима тако и жељезницом, јер ће то значити бржи развој, нове инвестиције и бољи живот грађана.

  ОПИС: Потписивање споразума-Мост Вратољуб (Фото: РТРС)

- Градњом ауто-пута Београд-Сарајево, Србија и БиХ су кренуле тим путем и вјерујем да ће резултат тог повезивања бити боља будућност за све људе који живе на овим просторима, без обзира ком народу припадају - рекла је Михајловићева.

Након потписивања споразума у Братунцу, Митровић и Михајловићева су посјетили градилиште.