latinica  ћирилица
18/09/2020 |  09:38 ⇒ 11:16 | Аутор: СРНА

Караматић: Бошњаци провоцирају и намећу своје ставове

Једини излаз за БиХ је договор представника три народа, којег тренутно нема, јер Бошњаци упорно провоцирају и намећу неке своје ставове по које махом одлазе у стране амбасаде, рекао је лидер Хрватске сељачке странке БиХ Марио Караматић.
Марио Караматић (фото:insajder.in) -
Марио Караматић (фото:insajder.in)

Караматић је оцијенио да је посјета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Загребу, гдје је разговарао са хрватским предсједником Зораном Милановићем и премијером Андрејом Пленковићем, показала да, иако то спада под рубрику "вјеровали и не", једино српски члан Предсједништва БиХ може доћи до једне земље која је чланица ЕУ.

- Жељко Комшић, који се води као хрватски члан, за ових годину дана није био нигдје, а Шефик Џаферовић је, колико ми је познато, био у Пакистану, у који не иде нико жив - навео је Караматић, који је и члан Предсједништва Хрватског народног сабора.

Коментаришући критике које су од Комшића и Џаферовића стигле и прије него што је објелодањено о којим темама ће бити ријечи у Загребу, Карамарић је рекао да је то "пропињање политичког Сарајева на задње ноге".

- Нема здраве логике, јер је Додик био угошћен као лидер српског народа у БиХ. Не као предсједавајући Предсједништва БиХ, јер то у моменту није. Додик, као лидер Срба и Драган Човић, као лидер Хрвата имају контакте, док је, на примјер, једина међународна посјета Комшића, који као представља Хрвате, био одлазак у Зворник, гдје је отишао у сусједну Републику Српску. Једини излаз за БиХ је да се представници три народа договоре. Тога још нема - рекао је Караматић за Глас Српске.

Он је навео да је у изјавама Додика, Пленковића и Милановића наглашено поштовање Дејтона, те да је чак речено да Хрватска и Србија, као земље потписнице, имају обавезу да испрате поштовање.

- То је споразум који је црно на бијело, нема ту духа, нигдје не пише да Бошњаци треба Хрватима да намећу представнике, ни да политичко Сарајево треба да намеће Српској било шта, а они нам диктирају од Кобиље Главе до Илиџе како сви да се понашамо - додао је Караматић.

Караматић сматра да је у БиХ данас десет пута затрованија атмосфера него коју годину након завршетка рата.

- Оружане снаге смо направили на основу договора три стране, а сада представници једне стране иду у страну амбасаду код нижеразредног службеника по мишљење, а успут му понесу баклаву, тулумбе или шта већ, па им каже да ураде тако и тако - навео је он и додао да се политика тако не води.

Караматић је нагласио да се представници Срба и Хрвата у БиХ увијек позивају на Дејтон, а Бошњаци на Валентина Инцка, међународну заједници и бонска овлашћења.

Он сматра да је недостатак унутрашњег дијалога, уз сталне нападе, посебно у овом случају, кључни проблем БиХ.

- У медијима је јутро након посјете /Додика Загребу/ осванула изјава министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић гдје, преко медија, пита члана Предсједништва да ли је разговарао о овоме или ономе. Она би, уз Предсједништво, требало да буде креатор спољне политике БиХ, а пита Додика да ли је разговарано о Трговској гори, коју упорно опструише - нагласио је он.

Караматић додаје да је парадоксално да Џаферовић запријети Хрватској да ће, јер је примила Додика, сносити посљедице.

- Он пријети земљи која је пуноправна чланица НАТО-а и ЕУ као члан трочланог Предсједништва земље која није члан ничега. То нема смисла - нагласио је Караматић.