latinica  ћирилица
17/09/2020 |  22:33 ⇒ 22:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Европски парламент усвојио резолуцију о Бјелорусији

Председник Бјелорусије Александар Лукашенко изјавио је да тој земљи не треба да Европски парламент или било ко други одобри резултате предсједничких избора, који су одржани 9. августа.
Европски парламент (фото: idfi.ge) -
Европски парламент (фото: idfi.ge)

- Одржали смо изборе у складу са уставом и законима наше земље и не треба нам никакво признање - рекао је Лукашенко поводом резолуције Европског парламента о Бјелорусији, истичући да су избори били легитимни, преноси Тас.

Лукашенко тврди да није било никаквих намјештања или фалсификовања гласова током избора.

- Могу да се закунем - није било лажи током избора, намјестити 80 одсто гласова је немогуће - рекао је Лукашенко на форуму "За Бјелорусију" у Минску. Предсједник Белорусије изјавио је да је та земља принуђена да затвори границу са Пољском и Литванијом, као и да појача граничне контроле са Украјином.

Европски парламент усвојио је резолуцију о Бјелорусији, у којој се наводи да је такозвани опозициони Координациони савјет "привремени представник народа" у тој земљи, а институције ЕУ позивају да му помогну. 

Резолуције ЕП нису обавезујуће, већ имају снагу препоруке, напомиње Тас.

Како се наводи у документу, ЕП "поздравља Координациони савет као привременог представника народа који захтева демократске промјене у Белорусији".

У том погледу, како се додаје, понавља се позив "бјелоруског народа за организовањем нових, слободних и фер избора што је прије могуће, под међународним надзором", који би предводила Канцеларија за демократске институције и људска права ОЕБС-а у складу са међународно признатим стандардима.

Резолуцијом се позивају Европска комисија, високи представник за спољне послове и безбједносну политику ЕУ и Европски савјет да пруже помоћ "бјелоруској демократској опозицији, укључујући Координационом савејтом предвођеном Светланом Тихановском".

Масовни протести опозиције почели су у Бејлорусији 9. августа, након предсједничких избора, на којима је Александар Лукашенко прогласио побједу са освојених 80.1 одсто гласова.

Опозиција није признала резултате избора и сматра да је побиједила Светлана Тихановска, која је званично освојила 10,12 одсто гласова.