latinica  ћирилица
17/09/2020 |  18:05 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

У Хан Пијеску обиљежен Дан романијског кајмака (ВИДЕО)

У Хан Пијеску је први пут одржан "Дан романијског скоруп-кајмака". Чланице Удружења произвођача романијског скорупа-кајмака показале су да су стекле услове да свој географски заштићен, а одскоро и декларисани производ, пласирају на шире тржиште. Ради лакшег освајања тржишта, прижељкују и већи број чланица.
Романијски кајмак - Фото: РТРС
Романијски кајмакФото: РТРС

Удружење, за сада, окупља 24 вриједне и задовољне домаћице. Остале су стуб домаћинства, очувале традицију производње романијског димљеног кајмака и обезбиједиле солидне приходе.

Квалитет романијског кајмака прочуо се и изван региона, па залихе немају, све произведене количине продају на кућном прагу, али прижељкују да се њихов производ нађе у расхладним витринама домаћих трговинских ланаца.

Продајно мјесто, романијска етно кућа, биће ускоро отворена, а уз општину овај пројекат подржали су и ресорно министарство и америчко - шведска фондација Фарма 2, која је за набавку опреме донирала 50 хиљада марака.

За успјех је пресудан пожртвован рад ових вриједних жена, али оне истичу и подршку Министарства пољопривреде, локалних заједница и бројних донатора попут Џајке, ИФАД-а, Свјетске банке и Фарме 2.