latinica  ћирилица
17/09/2020 |  12:18 ⇒ 12:38 | Аутор: СРНА

Едукацијом туристичких радника допринијети развоју туризма

Едукација радника у области туризма може значајно допринијети побољшању туристичке понуде у Републици Српској, те да се помогне санацији штете коју је ова област претрпјела због епидемије вируса корона, речено је данас у Бањалуци на округлом столу о стању и проблемима у туризму.
O стању и проблемима у туризму - Фото: РТРС
O стању и проблемима у туризмуФото: РТРС

Предсједник подручне Привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је да више од 14.000 радника ради у туризму Републике Српске, те да су донесене различите мјере да би се помогло овом сектору.

- Неопходан нам је наставак едукације туристичких радника и подизања нивоа сарадње између хотелијера и туристичких агенција и организација, да би туристичка понуда била комплетнија и да би ресурси били коришћени у пуном капацитету - рекао је Рачић новинарима.

Он је навео да је до сада искориштено више од 16.000 туристичких ваучера, које је обезбиједила Влада Републике Српске, а који су допринијели томе да туризам задржи ниво од претходне године у одређеним туристичким дестинацијама, док су најугроженији градски хотели.

Директор Туристичке агенције Унис турс из Бањалуке Зоран Прерадовић рекао је да је захваљујући туристичким ваучерима пробуђен сектор туризма, те да поједине дестинације биљеже и више посјета током ове у односу на претходну годину.

- Око 86 хотела је на листи за кориштење ваучера, а у већини њих не функционишу најбоље рецепције, те смо сматрали да је неопходно едуковати рецепционере, домаћине хотела, као и радника туристичких организација, да бисмо једни другима помогли да постигнемо што већи капацитет - рекао је Прерадовић.

Он је навео да су туристичке агенције у овој години забиљежиле пад промета за око 80 одсто у односу на претходну годину, те да су градски хотели најугроженији, јер су имали више од 90 одсто пад промета.

Савјетник у Министарству трговине и туризма Републике Српске Драган Талић сматра да је едукација туристичких радника неопходна, да би се повећали капацитети туристичке понуде у Српској.

- Циљ нам је да побољшамо туристичку понуду у Српској, са акцентом на безбједност, која подразумијева заштиту од ширења вируса корона - рекао је Талић.

Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић рекла је да је туризам као индустрија путовања тренутно најугроженија у цијелом свијету, те да је у тој ситуацији важна комуникација и добра сарадња свих субјеката у овом сектору.

- Интересантно је да је највише смјештајних капацитета отворено у сеоским срединама, јер су се људи окренули природи, ријекама, планинама, језерима и захваљујући броју остварених ноћења у етно-селима задовољни смо резултатима у јуну и јулу - истакла је Јовановићева.

Она је навела да је прошле године забиљежено око милион ноћења, док је ове године тај број око 468.000.