latinica  ћирилица
17/09/2020 |  08:34 ⇒ 10:44 | Аутор: СРНА

Бјелица: Што прије завршити са предметима ратних злочина

Начелник општине Соколац Милован Бјелица поручио је да је неопходно убрзати и што прије завршити са свим предметима и оптужбама за ратне злочине у БиХ и не правити алиби за властити нерад, те напоменуо да дјеловање агенција и служби БиХ у ноћним часовима, са холивудским примјесама и сценографијом, не доприноси ономе што људи настоје да граде, а што се често назива суживот.
Милован Бјелица - Фото: РТРС
Милован БјелицаФото: РТРС

- Желим да поручим да престану да зарад својих примања и привилегија отежу са предметима, бринући се једино за личну егзистенцију, и оно "шта кад нестане предмета" - навео је Бјелица у саопштењу након јучерашњег хапшења девет лица под сумњом да су починила ратни злочин у Новосеоцима код Сокоца.

Он је навео да су несрећа и зло које је задесило становнике села Новосеоци дио круга зла који траје и који мора бити прекинут добрим дјелима и чојством, а правдати или покушавати оправдати једно зло другим није нешто што ће довести до правде и цивилизованог односа према прошлости.

Бјелица наглашава да однос Срба и Бошњака на Сокоцу и на простору Романије и Гласинца не смије бити посматран искључиво кроз примјере лошег и погрешног учињеног једних према другима, већ је важно сагледати ширу слику и историју односа, те свакодневно радити на превазилажењу лошег и изградњи доброг.

Бјелица подсјећа да на Сокоцу није било логора нити затвора за тада муслиманско становништво и да су становници соколачког села Врхбарје на граници са Рогатицом, у ратним годинама живјели у добрим односима са комшијама Србима, један дио је пред крај рата, због недостатка хране отишао на територију под контролом Армије БиХ, што су забиљежиле и ТВ екипе. Кад је рат завршен, они су се вратили и даље живе са комшијама Србима.

Он каже да је због близине линије фронта, а на иницијативу предсједника сусједне општине Олово Џевада Абазовића, привремено евакуисано муслиманско становништво соколачких мјесних заједница Кнежине и Каљине на подручје Олова, док су се српски цивили из Олова склонили на подручје Сокоца, те да се послије потписивања Дејтонског мировног споразума дио Срба вратио у Олово, а највећи број Бошњака у Соколац.

- Усијане главе којих има у свим ратовима и којих је, нажалост, било и у овом морају одговарати. За поменути злочин Војска Републике Српске је требала казнити наредбодавце и директне извршиоце. Они су се оглушили о наредбе виших војних и цивилних власти Републике Српске - каже Бјелица.

Он је указао на штету коју међуљудским односима наноси константно подгријавање страсти и емоција.

- Како говорити о пројектима са младим људима из Сарајева? Како градити и уређивати простор за алпинисте, пењаче на Романији? Како унапређивати туристичке потенцијале? Реализовати привредне пројекте? Док се дугим цијевима упада у куће људи, док свако може бити приведен само због сумње и држан колико коме падне на памет. Поново се шетају неки агенти у цивилу, као у мрачна времена Удбе - указује Бјелица, напомињући да се таквим дјеловањем ствара анимозитет и подозрење према свима који су непознати, "а дошли су у нашу општину и град".

Полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту БиХ јуче су, поступајући по наредби Тужилаштва БиХ, у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Републике Српске на Сокоцу и у Сарајеву ухапсили девет лица због сумње да су починила кривично дјело злочин против човјечности, саопштено је из Сипе.