latinica  ћирилица
16/09/2020 |  19:25 ⇒ 17/09/2020 | 12:45 | Аутор: РТРС

Пријети ли Србима у ФБиХ потпуни нестанак? (ВИДЕО)

Број Срба у ФБиХ, са пријератних 540.000 сведен је на свега четрдесетак хиљада. Због константног угрожавања њихових права пријети им потпуни нестанак, поручили су из Одбора за поштовање права Срба у ФБиХ. Сада им пријети и ескалација мигрантске кризе.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Мигрантска криза у Унско-санском кантону кулминира због све већег броја њихових инцидената, поручили су из Удружења повратника. Најпогођенији су Срби повратници у Босански Петровац, због ширења кампа Липа.

- У том ширењу предвиђени су простори за едукацију, рекреацију, забаву и стамбени блокови. Кад све саберемо, Босански Петровац ће добити мини град који ће, по броју становника, бити доста већи од њега - изјавио је предсједник Удружења повратника у Унско-сански кантон Немања Давидовић.

А камп се шири углавном на земљу у власништву Срба, често без њиховог знања. Због тога је важно да се сви Срби, који имају имовину у ФБиХ, обрате једној од шест канцеларија Владе Српске за бесплатну правну помоћ Србима у ФБиХ, како би заштитили своје власништво.

- Питање је да ли су ти Срби заштитили своју имовину, да ли су се обратили катастрима, да ли знају да је њихова имовина на удару. Срби морају да схвате да морају да се боре за своја права - рекао је предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

Из Одбора су указали и на константно кршење уставне одредбе о конститутивности народа, њихову заступљеност у федералним и кантоналним органима власти.

Иако би требало да буду заступљени према резултатима пописа из 1991. године, Срби су, кажу, сведени на ниво статистичке грешке.

Нису ријетки ни примјери попут Посавског кантона, гдје Срба нема у органима власти.

- Имамо једног Србина, који је иначе Хрват, али се ради даљег напредовања и одласка у Дом народа, уочи прошлих избора изјаснио као Србин - изјавио је предсједник Српског грађанског удружења Посавина Дамир Иветић.

Све ово констатовано је и у извјештају Омбудсмана БиХ о заступљености народа на нивоима власти ФБиХ и кантона.

Осим препоруке надлежнима да обезбиједе уставни принцип заснован на пропорционалној заступљености, даљих помака није било.