latinica  ћирилица
16/09/2020 |  18:56 | Аутор: СРНА

Организација старјешина: Тражити спровођење започетих реформи Суда БиХ

Организација старјешина Војске Републике Српске најоштрије осуђује подизање оптужнице на основу које су јутрос ухапшени српски официри и војници са Сокоца, истичући да је крајње вријеме да се тражи спровођење започетих реформи Суда БиХ.
Организације старјешина Војске Републике Српске -
Организације старјешина Војске Републике Српске

- Крајње је вријеме да институције Републике Српске и представници српског народа у заједничким институцијама БиХ стану у заштиту правде и одбрану припадника српског народа, захтијевајући спровођење започетих реформи Суда БиХ
који је изгубио смисао објективне правосудне институције и поприма обиљежја антисрпског суда који настоји доказати да су Срби агресори и злочинци - навела је Организација старјешина у саопштењу.

Организација најоштрије осуђује подизање оптужнице Тужилаштва БиХ, на основу које су јутрос ухапшени бивши посланик Милан Тупајић, ратни командир Полицијске станице Соколац Драган Обрадовић, командир Војне полиције Друге романијске бригаде Момчило Пајић и његов замјеник Алекса Гордић.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су и некадашње припаднике Војске Републике Српске Миладина Гашовића, Јадранка Шуку, Жељка Гашовића, Момира и Бранислава Кезуновића, због сумње да су починили ратне злочин на простору Сокоца.

У саопштењу се наводи да се тиме наставља еуфорија доказивања једине одговорности Срба за злочине и наводни геноцид над Бошњацима.

Старјешине Војске Републике Српске сматрају непримјереним понашање Тужилаштва и Суда БиХ, "који подижу оптужнице и суде углавном припадницима српског народа".

- У оружаним сукобима на простору БиХ учествовале су три стране, а суди се само Србима. Са друге стране при суђењима припадницима бошњачког народа свједоци смо судске фарсе гдје већина свједока заборавља шта су раније изјављивали или видјели својим очима па није чудо да се `због недостатка доказа` ослобађају и потврђени злочинци - истиче се у саопштењу, које је потписао предсједник Организације старјешина Милован Милутиновић.

Полицијски службеници Агенције за истраге и заштиту БиХ данас су, поступајући по наредби Тужилаштва БиХ, у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Републике Српске на Сокоцу и у Сарајеву слободе лишили девет лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело злочин против човјечности, саопштено је из Сипе.