latinica  ћирилица
16/09/2020 |  15:55 | Аутор: СРНА

Кошарац: Заједничком сарадњом до заштите домаћих производа

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац рекао је данас да се мјере заштите домаће производње могу исказати кроз адекватно преговарање приликом склапања међународних уговора, те кроз подршку ентитетским владама када су у питању подстицајна средства.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац је након састанка са представницима Спољнотрговинске коморе БиХ, те привредних комора Републике Српске и Федерације БиХ у Требињу, истакао да је потребно отворено разговарати у БиХ о томе колико су заступљени домаћи брендови у трговачким ланцима у Српској и ФБиХ.

- Тражили смо од колега из привредних комора Српске и ФБиХ да заједно са ентитетским министарствима дефинишемо то питање, с обзиром да је та норма ограничена утицајем међународног фактора у БиХ, који очигледно не дозвољава да се дефинише колико процентуално треба да буде наших производа у трговачким ланцима - рекао је Кошарац.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић рекао је да је ово вријеме кризе показало да се ослонац мора тражити у домаћим ресурсима у сваком погледу, па тако и у домаћој производњи.

Он је додао је акција "Наше је боље", коју ова комора неколико година спроводи у Републици Српској, наишла на одобравање.

- Морамо инсистирати на томе да што више наших производа нађе своје мјесто, па нека их купи онај ко жели - рекао је Ђурић.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић рекао је да на данашњем састанку било ријечи о међукоморској сарадњи, као и о прављењу слободне зоне, која даје велике потенцијале не само Требињу, него и БиХ.

Предсједник Привредне коморе ФБиХ Мирсад Јашарспахић рекао је да ће ова комора понудити све своје ресурсе како би Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара увијек добило реалну слику о ситуацији од самих привредника.