latinica  ћирилица
16/09/2020 |  14:17 ⇒ 14:20 | Аутор: СРНА

Кошарац: Закон о вину један од приоритетних

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас да је закон о вину један од приоритетних који би требало да буду донесени како би домаћи произвођачи могли несметано да пласирају робу на тржиште ЕУ.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац је навео да је Европска комисија упозорила да овај закон неопходно донијети у наредне три и по године, те додао да је конституисана радна група која ради на изради закона о вину.

- У наредном периоду можемо активирати експерте из те области из европских земаља и у том контексту вјерујем да ћемо већ на сједницама Савјета министара и касније у парламенту имати закон о вину, као неопходан да би наши произвођачи могли да планирају своје производе - рекао је Кошарац у Требињу.

Кошарац је додао да још нису донесене мјере ограничења када је ријеч о увозу грожђа за производњу вина због међународних уговора, али да се прате активности у том контексту.

- Ако не буде прекомјерног увоза нећемо користити ту мјеру. Уколико дође до прекомјерног увоза, онда ћемо процјењивати и доносити мјере с циљем да заштитимо домаћу производњу - рекао је Кошарац.

Кошарац је данас у Требињу обишао винарију Анђелић.