latinica  ћирилица
16/09/2020 |  14:03 | Аутор: СРНА

Дата сагласност на уговор о набавци вакцина против вируса корона

Савјет министара дао је данас сагласност на уговор о набавци вакцина са Глобалном алијансом за вакцине /ГАВИ/, након што је усвојио информацију о приступању БиХ Инструменту за глобални приступ вакцини против ковида 19.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

На ванредној телефонској сједници Савјета министара овлаштени су министар цивилних послова Анкица Гудељић да потпише уговор о набавци вакцина са Глобалном алијансом за вакцине /ГАВИ/, те замјеник министара цивилних послова и потписник овог уговора у својству свједока.

Обавезе плаћања трошкова набављених вакцина, проистекле из потписаног Споразума о међусобним правима и обавезама у вези са набавком вакцина путем Инструмента за глобални приступ вакцини против ковида 19, сноси институција ентитета, односно Брчко дистрикта за потребе које је претходно исказала, саопштено је из Савјета министара.

На сједници је донесена и одлука о одобравању 50.000 КМ из текуће буџетске резерве Министарству цивилних послова у Савјету министара за трошкове складиштења, шпедиције и превоза вакцина проистекле из овог уговора, а Савјет министара претходно је одобрио издвајање ових средстава.

На сједници је одобрено покретање поступка прибављања спољне гаранције код релевантних финансијских институција или осигурање покрића обавеза на други начин за извршење обавеза по Споразуму са ГАВИ о приступању БиХ Инструменту за глобални приступ вакцини против ковида 19, са обавезом плаћања на први позив износа од 18.238.978 КМ, а за што је задужено Министаство финансија и трезора.

Министарство цивилних послова наставиће да прати извршавање обавеза по овом споразуму, о чему ће полугодишње извјештавати Савјет министара.