latinica  ћирилица
16/09/2020 |  12:06 | Аутор: СРНА

Стоилковић: Празник догодине славити на Кајмакчалану

Предсједник Демократске партије Срба у Сјеверној Македонији Иван Стоилковић најавио је да ће предсједнику Србије Александру Вучићу и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику предложити да наредне године на Кајмакчалану буде обиљежен 15. септембар - Дан српског јединства, слободе и националне заставе.
Иван Стоилковић - Фото: РТРС
Иван СтоилковићФото: РТРС

Стоилковић, једини српски посалник у Собрању, нагласио је да ће писмо са приједлогом упутити уз сагласност са водећим српским удружењима и асоцијацијама, пошто се нови празник везује за догађај на територији данашње Сјеверене Македоније.

- Предложићу да прослава буде на Кајмакчалану, чиме ће обиљежавање празника бити смјештено у свесрпске оквире, а све то заједно ће бити од директне користи за даљи опстанак српског народа у Сјеверној Македонији. Живио 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе! - поручио је Стоилковић на свом Фејсбук профилу.

Он је навео да је српски књижевник и новинар Станислав Краков, посматрајући како 12 монаха манастира Студеница почетком новембра 1915. године носе у изгнанство ковчег првог српског владара Стефана Првовјенчаног, то описао само једном реченицом: "Историја је напустила Србију".

- Ко је могао сањати да ће Станислав Краков, а над њим прогнани српски народ бити учесник и свједок догађаја који се могу описати и у једној реченици, али овај пут "историја се враћала у Србију". Тамо на капији слободе, повратак је почео. Само се на тај начин могу разумјети његове ријечи: "Крећемо напред! Нема заустављања. Враћамо се кућама и уништавамо свакога ко се стави пред нас!" - написао је Стоилковић.

Србија и Република Српска јуче су први пут обиљежиле заједнички празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе у знак сјећања на 15. септембар 1918. године када је пробијен Солунски фронт, што је била прекретница у Првом свјетском рату.