latinica  ћирилица
15/09/2020 |  18:36 ⇒ 18:43 | Аутор: СРНА

Усвојен Приједлог закона о допунама Закона о прекршајима

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ усвојили су данас Приједлог закона о допунама Закона о прекршајима којим се овај акт усклађује са Законом о безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: РТРС

Допунама Закона о прекршајима, који је усвојен у другој фази разматрања у Представничком дому, отклањају се проблеми различите примјене одредби о припадности прихода од новчаних казни за прекршаје и усклађују прописи које примјењују овлаштена тијела и судови приликом изрицања прекршајних санкција.

Овај законски приједлог, који је упутио Савјет министара, усвојен је са 30 гласова за и три против.

Подршку посланика добио је и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о судским таксама у поступку пред Судом БиХ који је у парламентарну процедуру упутио Савјет министара, а којим се стварају услови за успостављање ефикасног механизма наплате судских такси.

Предложеним измјенама и допунама закона уређује се, односно мијења вријеме застаре, отклањају недостаци у поступку наплате и доношења рјешења о принудној наплати ненаплаћене судске таксе.

Истовремено се прецизирају одредбе како би се учинио ефикаснијим поступак принудне наплате судске таксе физичким лицима која немају боравиште или пребивалиште у БиХ, али имају имовину у БиХ.

Посланици нису усвојили негативно мишљење Уставноправне комисије овог дома о Приједлогу закона о јавним набавкама БиХ, те је Дом задужио Комисију да сачини ново мишљење.

Посланици нису усвојили ни извјештај заједничке комисије Колегијума за Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача у БиХ, у првом читању.

Усвојен је Извјештај Заједничке комисије оба дома Парламентарне скупштине БиХ којим је постигнут идентичан текст Закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, а који се односи на увођење полицијског додатка за полицијске службенике запослене у Дирекцији за кооридинацију полицијских тијела.

Подршку је добио и Извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Приједлогу закона о измјени и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама БиХ, у другом читању.

Ријеч је о негативном мишљењу Комисије на законски акт којим се регулише исплата накнада за одвојени живот и трошкове смјештаја судија Суда БиХ и тужилаца Тужилаштва БиХ, те накнада за топли оброк и превоз.

Посланици су данас усвојили негативан Извјештај комисије Колегијума о постизању сагласности за Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама власти БиХ, чији су предлагачи посланици Саша Магазиновић, Дамир Арнаут и Јасмин Емрић, чиме је овај законски приједлог одбачен.

Исту судбину доживјела је и иницијатива посланика из Клуба СДА којом се Савјет министара БиХ обавезује да у року од 90 дана припреми приједлог закона о измјенама и допунама Закона о Судској полицији БиХ, јер су посланици усвојили данас негативан Извјештај комисије Колегијума о постизању сагласности о овој посланичкој иницијативи.

У другом кругу гласања посланици су подржали Извјештај о раду Савјета министара за 2019. годину, у којем је наведено да је Савјет министара прошле године одржао укупно 36 сједница, од чега 17 ванредних, на којима су разматрана питања из надлежности Савјета министара.

Усвојен је и приједлог да Савјет министара уведе нову методологију сачињавања извјештаја, као и да достави извјештај о утрошку средстава прикупљених путем акциза за гориво.

Посланици нису усвојили извјештај Управног одбора БХРТ о финансијском пословању за 2019. годину, док су у другом кругу гласања примили к знању програмски и финансијски план БХРТ-а за ову годину.

На данашњој сједници усвојен је и Специјални извјештај о заступљености конститутивних народа и осталих у институцијама, управним организацијама и регулаторним тијелима БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ /ФБиХ/, Брчко дистрикта и кантонима ФБиХ.

Посланици су дали сагласност за ратифакцију неколико међународних споразума, чиме је данашња сједница и завршена.

Пресједавајући Представничког дома парламента БиХ Небојша Радмановић рекао је да ће датум одржавања наредне сједнице бити накнадно одређен.