latinica  ћирилица
15/09/2020 |  18:32 ⇒ 18:34 | Аутор: sputniknews.com

Друга вакцинација против вируса корона шестоструко повећава заштиту организма

Директор центра "Гамалеја" Александар Гинцбург истакао је важност друге вакцинације против вируса корона, јер ће, како је рекао, она омогућити да се више од шест пута повећа одбрана организма.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

- Приликом друге вакцинације имамо развијен имуни систем. Сву своју енергију и способности он усмјерава како би се још појачало стварање антитијела и, што је најважније, како би се формирале меморијске ћелије. То омогућава стварање врло стабилног, дугорочног имунитета, управо на жељени протеин вируса корона, односно протеин короне, чиме се повећава одговор имунитета, имунолошка заштита вакцинисаних особа четири, пет, шест или више пута - изјавио је Гинцбург за Први канал.

Раније је директор центра саопштио да "Гамалеја" планира да направи комбиновану вакцину, која ће истовремено штитити од грипа и од коронавирусне инфекције.

Како је рекао, за нову вакцину ће бити потребна клиничка испитивања, а прерано је говорити о временским оквирима настанка такве вакцине.

Министарство здравља Русије регистровало је 11. августа прву вакцину на свијету за превенцију Ковида-19, коју је развио Научно-истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције.