latinica  ћирилица
15/09/2020 |  15:01 ⇒ 15:03 | Аутор: СРНА

"Савановић био свједок свих пријетњи и провокација на платоу Меокрње"

Данијел Ђурић из Врбањаца, који је у суботу присуствовао парастосу за 21 српског борца на платоу Меокрње на Влашићу, изјавио је Срни да је све вријеме група Бошњака са огрнутим заставама Турске, Исламске заједнице, БиХ и ратним заставама такозване Армије БиХ са љиљанима провоцирала и покушавала да спријечи обиљежавање годишњице страдања српских бораца које су убили припадници муслиманских снага у протеклом рату.
Данијел Ђурић - Фото: СРНА
Данијел ЂурићФото: СРНА

Ђурић је истакао да су тог дана предсједник Борачке организације општине Котор Варош Миладин Савановић и он први дошли на мјесто страдања српских бораца код дома на платоу гдје их је дочекала група Бошњака.

- Одмах је било јасно да су дошли организовано и намјерно, обучени у нове мајице на којима је писало "Браници Меокрње", 'Прва муслиманска бригада' и златни љиљани. Када смо изашли из возила рекли су нам да су дошли на плато да славе, а ја сам им рекао да ми не славимо већ смо дошли на парастос - испричао је Ђурић за Срну, додавши да је све вријеме с њим био и Савановић који сада тврди да није било никаквих провакација.

Ђурић је рекао да не зна шта су за Савановића провокације, ако то нису добацивања и пријетње - "све ћемо вас поклати, све ћемо вас побити", које су упућивали све вријеме трајања парастоса, те мајице са натписима, ратне заставе и застава Турске на територији Републике Српске.

Он је појаснио да је парастос служен код срушеног дома на платоу /тероторија Републике Српске/ гдје је највише Срба убијено, а да је десно одмах, на размаку од два, три метра био постављен њихов сто.

- На челу стола је сједио човјек који је огрнуо заставу са љиљанима. Све вријеме трајања парастоса гласно су се смијали, пили, роштиљали, а један од њих са зеленом марамом на глави говорио је како нас није срамота што смо ту дошли, да нас треба све заклати, побити. Пријетње је упућивао и једном полицајцу - нагласио је Ђурић.

Ђурић је истакао да је и Савановић све то чуо и видио исто као и он, јер су били веома агресивни, бучни, бахати, те да је то константно трајало.

Предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић, иако је све видио и чуо, данас тврди да су, како каже, лажне и тенденциозне информације да је стотињак Бошњака покушало да спријечи одржавање парастоса.

У суботу, 12. септембра служен је парастос за 21 српског борца на платоу Меокрње на Влашићу које су убили припадници муслиманских снага у протеклом рату, који је покушало да спријечи група од око стотињак Бошњака.

До већих инцидента није дошло због прибраности учесника окупљања и припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, који нису насјели на провокацију Бошњака.

Ово мјесто на платоу Влашића припада Републици Српској и ту се већ другу годину служи парастос за 21 српског борца који су страдали у муслиманским офанзивама на ову коту 1992. и 1994. године.