latinica  ћирилица
15/09/2020 |  14:55 | Аутор: СРНА

Перовић: Црква нема план да учествује у формирању власти

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић изјавио је да Српска православна црква /СПЦ/ нема никакав интерес нити план да учествује у формирању будуће владе Црне Горе, те додао да ће се "Црква након ових избора растати са политиком".
Гојко Перовић (фото: istokrs.com) -
Гојко Перовић (фото: istokrs.com)

- Мишљење вјерника и свештеника је да се Црква задесила на политичкој раскрсници, односно невољно ушла у доба предизборне кампање у Црној Гори. Сви добро знате да се то десило на начин да је власт ушла у једну авантуру са Законом о слободи вјероисповијести, који је изазвао велики протест вјерника, свештеника и других грађана који не припадају Цркви, али који су у овако лошем закону препознали кршење Устава - рекао је Перовић за Телевизију "Н1".

Он је оцијенио да се предлагањем спорног закона у Црну Гору увела друштвена нестабилност.

- Одуговлачење претходне власти да овај закон ријеши по препорукама европских институција довело је Цркву у ситуацију да позове људе не да гласају за неку странку, него да не гласају за оне странке која су довела до таквог једног лошег закона - појаснио је Перовић.

Перовић је нагласио да је Српска православна црква у Црној Гори веома утицајан друштвени фактор и да се не може "маказама подијелити гдје је граница друштвеног и политичког, и тако треба и да остане".

"Црква нема формалну политичку ангажованост, нити је заинтересована да је има. Дакле, утицај цркве је велики, па је самим тим и утицај /Његовог високопреосвештенства/ митрополита Амфилохија велики, и мимо граница Црне Горе, и мимо простора Балкана", рекао је он.

Перовић је нагласио да "никаквог простора нема да се Црква бави састављањем било које владе, ни ове сад, ни било које будуће".

- Крајњи интерес је да Скупштина Црне Горе у новом сазиву изгласа квалитетан Закон о слободи вјероисповести, а могуће је да са тим у пакету или прије тога дође до рјешавања питања непотписаног уговора државе са Српском православном црквом - рекао је Перовић.

Он је одбацио спекулације да ће Црна Гора убудуће бити теократска држава.

- Пропали пројекат државне цркве нас враћа у простор секуларизма и удаљава од било какве теократије. Као што не желимо државну цркву, тако немамо амбиција нити видимо било какву корист за цркву да се прави некаква црквена држава нити је то могуће у 21. вијеку - поручио је Перовић.

Он је демантовао и спекулације о утицају СПЦ на избор Здравка Кривокапића за лидера опозиције на одржаним изборима.

- Кривокапић је слободан човјек, интелектуалац, професор Универзитета, и нађите ми земљу у Европи у којој би могла да му се припише као грешка то што је вјерник и што посјећује црквене скупове. То су везе мени познате професора Кривокапића са црквом, али то је свјетлосним годинама далеко од тога да се црква према њему односи као према неком експоненту - рекао је Перовић.

За међуетничке инциденте који су забиљежене након избора, Перовић је рекао да су "инструисани из центара политичке моћи", као и да не одражавају реално стање суживота у Пљевљима и у другим мјестима.

- Лично бих стао и бранио било ког муслимана, као што сам спреман да браним православну цркву - поручио је Перовић.