latinica  ћирилица
14/09/2020 |  22:04 ⇒ 22:25 | Аутор: РТРС

Актуелно: Да ли је ОБА постала одметнута служба? (ВИДЕО)

СДА и њен лидер Бакир Изетбеговић преко директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића врше злоупотребу ове службе, закључили су у емисији Актуелно декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић и стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.
Актуелно - Фото: РТРС
АктуелноФото: РТРС

Ћеранић је истакао да је највећи проблем што ОБА не ради у складу са законом.

Он је појаснио да ОБА често шаље дезинформације.

Истакао да управо ОБА шаље многе податке у западне абмасаде, те да преко ОБА-е Стејт департмент такође скупља информације о стању у БиХ.

- Управо је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик завршио на црној листи САД-а због ОБА-е. Та служба шаље информације у Брисел и у западне амбасаде. Она на примјер пратеи када се Додик састаје са предсједником Србије Александром Вучићем, Први дио информације је да су се састали, а други дио инфморације је исфабрикован и измиљен и увијек је ту неки руски малигни утицај - појаснио је Ћеранић.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић тврди да је ОБА одметнута служба.

- Она се одметнула од Устава, тако што извршава страначке налоге - каже Галијашевић.

Истиче да ову агеницију води некомпетентна личност (Осман Мехмедагић Осмица).

- Он нема образовања ни стручне спреме. Замислите да директор ОБАе подметне диплому која касније буде поништена. И то из Бањалуке, а он није био пет пута у Бањалуци, а на том факултету никада. Замислите колико је то изнад Устава и закона - истиче Галијашевић.

Галијашевић истиче да Осмица спроводи политику лидера СДА Бакира Изетбеговић.

- Зашто Запад ћути? Зато што ОБА представља Републику Српску као пријетњу, да се преко Српске овдје шири неки руски утицај. А Русија овдје нема ни свој медиј, нити је посебно заинтерсована за један или оба ентитета. Чак се Русија залаже за досљедно поштовање Дејтона - објаснио је Галијашевић.