latinica  ћирилица
14/09/2020 |  19:28 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Развој Дрвара захваљујући донацији Србије (ВИДЕО)

Влада Србије ове године улаже 2,8 милиона марака у Дрвар, најбројнију српску повратничку општину у Федерацији БиХ.
Дрвар - Фото: РТРС
ДрварФото: РТРС

Обнављају се просторија Службе хитне помоћи и водовод, изграђен је дио канализације, асфалтиран пут у селу Краљи, а биће обновљен и дио тротоара у граду.

За обнову примарне водоводне мреже у Дрвару биће уложено 500 хиљада марака, које је донирала Влада Србије.

Водовод снабдијева три хиљаде мјештана.

- То је најважнији пројекат који ћемо реализовати из ових средстава, јер се ради о потпуној реконструкцији прве фазе водовода од изворишта до базена. Сада имамо спремно стање на терену да се финализује јавна набавка, да се изабере извођач и да се крене са радом - истакла је Душица Рунић, начелница општине Дрвар.

Дом здравља у Дрвару брине о пет хиљада становника те општине и Босанског Грахова. Ова установа посебно је важна, јер је најближа болница удаљена 110 километара. У обнову просторија хитне помоћи и набавку опреме биће уложено 400 хиљада марака.

- Просторије Службе хитне помоћи су већ застарјеле, значи у њих није улагано ништа нити је реновирано дуги низ година. Апаратура коју ми користимо је већ застрајела. Овим пројектом омогућиће се бољи и квалитетнији рад запослених, а самим тим боља и квалитетнија услуга - навела је Јасна Тица, директорка Дома здравља Дрвар.

У селу Краљи асфалтирано је око 900 метара пута, у шта је уложено 140 хиљада марака. У Улици 27. јуна у центру Дрвару изграђена је примарна канализациона мрежа.

- Овај пут, пружа наду тим људима, који су остали негдје, у Србији, Бањалуци, Републици Српској, Приједору, било гдје, да ће видјети шансу за нешто боље, да се ради нешто овдје, да се могу вратити - каже Милош Краљ, предсједник Савјета мјесне заједнице Прекај.

Средствима Владе Србије финансира се и асфалтирање дијела тротоара у самом Дрвару, који већ годинама нису завршени. Биће асфалтиран и дио улице Пут личких пролетера.

Осим тога, у договору са надлежним у Београду, 250 хиљада марака упућено је као директна помоћ за око 400 домаћинстава. Новац су добиле породиље, породице са троје и више дјеце, привредници који због вируса корона, нису могли да раде и пољопривредници.