latinica  ћирилица
14/09/2020 |  19:21 ⇒ 19:21 | Аутор: sputniknews.com

Центар "Вектор": Прва партија вакцине против вируса корона у новембру

Прва партија вакцине против вируса корона могла би да стигне већ у новембру од центра "Вектор" ради проширених претклиничких истраживања, изјавио је шеф лабораторије за векторске системе Центра Илназ Иматдинов.
Корона вирус - Фото: РТРС
Корона вирусФото: РТРС

- Планирано је да послије регистрације препарата, прве серије лијекова за проширена претклиничка истраживања буду пуштене у промет већ у новембру - рекао је Иматдинов за Први канал, одговарајући на питање када би могла да се очекује масовна производња вакцине.

Према његовим ријечима, "управо је вакцина инструмент који ће омогућити да се ријеши проблем коронавирусне инфекције".

Временски период развоја вакцине против вируса корона он је назвао највећом побједом до данас.

- За суштински кратак временски период развијени су прототипи вакцине, који су тренутно већ показали своју ефикасност у претклиничким и клиничким истраживањима. То је важно - рекао је он.

Научник је додао да је већ припремљено неколико верзија спремних облика вакцина.

- Они сами по себи представљају ампуле, унутра постоји упутство у којем су описане све карактеристике датог препарата, његов састав, укључујући и препоручене услове употребе - рекао је он.

Раније је руски министар здравља Михаил Мурашко изјавио да је у Русији у току регистрација двије домаће и двије стране вакцине против вируса корона, а да је вакцина "Спутњик V", коју је развио центар "Гамалеја", већ регистрована.

Подсјетимо, Русија је у августу регистровала прву у свијету вакцину против вируса корона "Спутник V", коју је развио центар "Гамалеј" заједно са руским фондом за директне инвестиције. Тренутно је у току финална фаза тестирања вакцине, у којој учествује велики број добровољаца.

Тестирање је показало да вакцина развија висок хуморални и ћелијски имунолошки одговор код сто одсто испитаника и да не изазива нежељене реакције.