latinica  ћирилица
14/09/2020 |  19:07 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Станивуковић ипак намјерава да гради споменик за три супротстављена војника (ВИДЕО)

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске и кандидат за градоначелника Бањалуке, Драшко Станивуковић ипак намјерава да гради споменик за три супротстављена војника, а не како је покушао да се исправи за три српска војника из три претходна рата.
Драшко Станивуковић (Фото: Н1) -
Драшко Станивуковић (Фото: Н1)

Појавио се снимак његовог гостовања на једној телевизији, 4. априла прошле године, када је јасно рекао шта би требало да чини тај споменик у, како је рекао, "парку мира".

Прича о парку мира и споменику за три војника које би Драшко Станивуковић, кандидат ПДП-а за градоначелника Бањалуке, градио, поново је тема, јер се на друштвеним мрежама појавио нови снимак његовог гостовања на телевизији Н1, из априла прошле године, гдје појашњава ко су заправо три војника.

Прије свега био је објављен снимак из децембра прошле године, када је на телевизији Алфа причао о "парку мира". У међувремену, Станивуковић је у Народној скупштини покушао да се "извуче" објашњавајући да су то три српска војника.

Из Борачке организације се оштро противе таквој идеји и подсјећају Станивуковића да је та врста "мира и помирења" недопустива, јер српске жртве још немају споменика, а у Федерацији чак не допуштају ни да се обиљеже мјеста највећих страдања Срба.

- Па нама не дају да поставимо спомен-плочу у Добровољачкој, не дају да у Тузли, на Брчанској Малти поставимо спомен-плочу. О чему онда да говоримо? - пита Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

И ветерани Српске су против градње таквог споменика и парка.

- Његово је право да се додворава муслиманским гласачима, јер су му гласови потребни, али вријеђање рана сопственог народа показује да је недорастао својим политичким амбицијама - наводи предсједник Удружења "Ветерани Републике Српске" Душко Вукотић.

Јавност у Српској је осудила Станивуковићеву идеју, чим се први снимак појавио, међутим, судећи по објашњењима у Народној скупштини, и сам Станивуковић је, чини се, свјестан да споменик са три различита војника није баш добра идеја, због чега покушава да се и сам огради од онога што је рекао.