latinica  ћирилица
14/09/2020 |  19:05 ⇒ 19:06 | Аутор: РТРС

Продановић: Забрињавајућа злоупотреба крађе идентитета, ЦИК без значајнијих корака

Посланик СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић изјавио је постоји видљиво забрињавајућа злоупотреба крађе идентитета гласањем путем поште, те да Централна изборна комисија БиХ није направила ниједан значајнији корак у томе.
Лазар Продановић - Фото: klix.ba
Лазар ПродановићФото: klix.ba

- Недопустиво је да ЦИК прописује правило гдје се у сусједној држави на једној адреси може пријавити 10 имена. ЦИК треба предузети кораке да обавијести градске комисије ко је пријављен за гласање путем поште. Истовремено, грађани требају да имају увид у такав списак - рекао је Продановић,истичући да се тим питањима треба да баве и тужилаштво и друге надлежне институције.

Он је за телевизију Н1 рекао да је и раније указивао на те пропусте, да не амнестира ни претходни сазив ЦИК, али да му је нејасно што садашњи чланови Комисије не чине ништа да стање побољша.

- Нисам видио да раде - рекао је Продановић и додао да треба дати обавезан вид овјере образаца и личне карте за гласање путем поште.

Продановић је истакао да је у БиХ неопходно обезбиједити фер и коректне изборе, те да не види проблем да све стране организације које раде у БиХ, а поштују законодавство, учествују у посматрању локалних избора у земљи.

Према његовим ријечима, Међунродна фондација за изборне системе, због чијег рада је у Народној скупштини Републике Српске покренуто питање виталног националног интереса српског народа, то неће урадити.

Продановић је рекао да је и раније питао чланове ЦИК ко је Комисију спречавао да регулише начин избора чланова бирачких одобора, те додао да му је речено да је то тешко урадити.

Према његовим ријечима, да би се дошло до рјешења проблема, у БиХ је потребан дијалог.

Он је додао да се много сумњивих особа жели домоћи позиције у законодавној и извршној власти у БиХ.