latinica  ћирилица
14/09/2020 |  19:04 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Влашић: Бошњаци са ратним заставама ометали одржавање парастоса (ВИДЕО)

Захваљујући прибраности учесника и Полиције Републике Српске спријечен је већи инцидент на Влашићу, 12. септембра, када су Бошњаци са ратним заставама ометали одржавање парастоса за 21 српског борца које су убили припадници муслиманских снага.
Бошњаци са ратним заставама - Фото: РТРС
Бошњаци са ратним заставамаФото: РТРС

Из удружења проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата упозоравају да је ријеч о нецивилизацијском чину и да догађаји са платоа Меокрње не доприносе изградњи мира и повјерења.

Другу годину на платоу Влашића служи се помен за 21 борца Војске Републике Српске који су страдали у офанзивама такозване Армије БиХ 1992. и 1994. године. У суботу, обиљежавање су покушали спријечити Бошњаци, који су стигли са ратним заставама. Из Борачке организације Републике Српске поручују да је недопустиво ометање одавања почасти, јер овакве провокације не доприносе миру и суживоту.

- Мора се омогућити да сви могу и да имају право и без икаквих сметњи одају пошту, почаст својим погинулим и страдалим сународницима. Или ће то право имати сви или га неће имати нико - истакао је Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

И из других организација проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата упозоравају да омаловажавање жртава показује колико је напредовало друштво.

Предсједник Удружења "Ветерани Републике Српске" Душко Вукотић ометање парастоса на Влашићу сматра нецивилизацијским чином.

- Погинули на свим странама заслужују поштовање од стране свих, ма колико се ми преживјели свађали око тога ко је крив за оно што је било, за оно што јесте и за оно што ће бити. Сваки гроб, хумка или мезарје заслужују поштовање - поручио је Вукотић.

До већих инцидента није дошло због прибраности учесника окупљања и припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Предсједница Удружења жена жртава рата оцијенила је да појединци и даље живе у ратном времену.

- Или су луди или су политички наговорени, нешто ту није како треба. У данашње вријеме незамисливо је да неко послије 25 година живота у миру не може да обиљежи мјесто страдања и да се жртвама ода почаст. Како се осјећају породице жртава које не могу на мјесту погибије својих најмилијих одати почаст - категорична је Божица Живковић Раилић, предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске.

На платоу Влашића који припада Републици Српској већ другу годину служи се парастос за 21 српског борца. Бранећи границу општине Котор Варош, рањено је још 18 бораца 22. Пјешадијске бригаде, а три су заробљена.