latinica  ћирилица
14/09/2020 |  17:20 ⇒ 17:41 | Аутор: Глас Српске

Објављен трејлер документарног филма "Чувар части и поноса – Ђорђе Михаиловић" (ВИДЕО)

Прича деведесетдвогодишњег Ђорђа Михаиловић, који је живот посветио чувању српског војничког гробља из Првог свјетског рата на Зејтинлику у Грчкој, испричана је у двадесетпетоминутном документарном филму, чији се тејлер, који је данас објављен, гледа у једном у даху.
Чувар части и поноса – Ђорђе Михаиловић (сцена из филма) -
Чувар части и поноса – Ђорђе Михаиловић (сцена из филма)

Краћа верзија филма "Чувар части и поноса -Ђорђе Михаиловић", који је настао по идеји Вере Сајић, а у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Грчкој и World Media Бањалука, објављен је данас у сусрет Дану пробоја Солунског фронта и новог празника "Дан српског јединства, слободе и националне заставе", а који се сутра обиљежавају.

Шеф Представништва Републике Српске у Грчкој Јелена Јовановић истакла је да је Ђорђе, трећи чувар српског војничког гробља "Зејтинлик" у Солуну, посљедњи из лозе Михаловића и једина жива веза из времена страдања српске војске у великом рату.

- Зејтилинк, српско војничко гробље једно од најсветих мjеста за наш народ. Ту је сахрањено више од 8.000 српских војника који су страдали у Првом свестком рату, борећи се за нашу слободу. Над њима већ пола виjека бдије чувар Ђорђе Михаиловић, који свакодневно дочекује, испраћа и упозорава све Србе, који посете то мjесто, да не забораве јунаке који су надесили љубављу према отаџбини и слободи -рекла је Јовановићева.

Додала је да је овај документатни филм, који је већ завршен, али ће због епидемилошке ситуације највјероватније бити премијерно приказан 2021. године, настао као посвета посљедњем чувару Ђорђу Михаиловић, који својом преданошћу свакодневно одаје почаст Србима који су прославили свој народ.

- Сматрам да је овај документарни филм најмање што можемо да урадимо за Ђорђа, који свако јутро од 1960. године носећи војну униформу отвара гвоздену капију, чисти гробље, пали свеће и дочекује и испрћа потомке свих ратника који су се послије страшне голготе и пробоја Солунског фронта зауставили у вјечном миру. Овим филмом желимо да сачувамо лик и дјело Ђорђа Михаиловић - испричала је Јовановићева.

Подршка за овај филм, истакла је Јовановићева, није изостала ни из кабинета предсједника Српске и Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу Српске.