latinica  ћирилица
14/09/2020 |  15:19 ⇒ 15:20 | Аутор: СРНА

Ђаковић: Популаризовати културу читања међу младима

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић истакла је данас у Бањалуци значај популаризације књиге и културе читања, нарочито међу млађом генерацијом, као и да је важно приближити им великане домаће књижевности.
Књига - Фото: РТРС
КњигаФото: РТРС

Ђаковићева је, поводом промоције кампање "Читамо заједно", рекла да су циљеви њеног реализовања пружање подршке домаћем издаваштву, продукцији, али и попуњавање школских библиотека.

- Драго нам је што је "Винер осигурање" препознало вриједност и значај ове кампање, те су се запослени у овој осигуравајућој кући активно укључили у њену реализацију куповином школских лектира које ће бити поклоњене школама широм Републике Српске - навела је Ђаковићева.

Она је изразила наду да ће и друге компаније препознати значај ове кампање, те се придружити активностима које ће бити реализоване у будућем периоду, јер је улагање у развој културе у интересу свих.

Генерални директор "Винер осигурања" Борислав Додер изразио је задовољство оствареном сарадњом са ресорним министарством, која је проистекла из интерне идеје запослених у овом предузећу да у оквиру социјално активног дана помогну школској популацији донацијом књига које су неопходне у школском процесу.

- Циљ ових активности је промоција читања, здравих навика и доброг понашања најмлађих, а то је да њиховом интересовању приближимо књиге - рекао је Додер.

Кампања "Читајмо заједно", која се организује четврту годину заредом, почела је 22. јула и трајаће до октобра.

Овогодишња кампања, у сарадњи са Кинотеком Републике Српске и у партнерству са Радио-телевизијом Републике Српске, доноси новину у односу на претходне и базирана је на шест видео-материјала који упућују на величине лика и дјела Бранка Ћопића, Петра Кочића, Иве Андрића, Меше Селимовића, Десанке Максимовић и Јована Дучића.