latinica  ћирилица
14/09/2020 |  14:15 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

"Дан српског јединства дочекујемо у борби са снагама зла"

Организација старјешина Војске Републике Српске /ВРС/ сматра да се Дан српског јединства, слободе и националне заставе дочекује у сложеним условима борбе са повампиреним снагама зла и прошлости, те све израженијим покушајима девастирања Републике Српске.
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org) -
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org)

Из Организације старјешина наводе да је српска историја препуна храбре, одважне, а надасве праведне борбе за слободу и српско јединство које се деценијама маргинализује.

- Немамо право да заборавимо храброст и надљудска одрицања наших прадједова који су учинили готово немогуће и у веома тешком стању кренули у пробој Солунског фронта, доносећи слободу, не само српском већ и другим народима на Балкану - наведено је у саопштењу Организације старјешина.

У овој организацији истичу да је обавеза српских патриота да се сјећају тих храбрих и одважних ратника српске војске, чији је подвиг крупним словима уписан у свјетску историју, проносећи славу и исказујући част слободољубивих ратника против окупатора, као што је то чињено безброј пута кроз историју.

-Посебна је обавеза представника институција Републике Српске да граде културу сјећања на славну историју српског народа - сматрају старјешине ВРС.

Организација старјешина позвала је патриотске снаге да "остану чврсто на бранику отаџбине како би спријечиле све покушаје угрожавања, девастирања и омаловажавања Републике Српске и створених вриједности нашег народа".

Влада Републике Српске усвојила је 10. септембра закључак да се 15. септембар обиљежава као Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Републички органи и јединице локалне самоуправе биће у обавези да обиљеже овај дан уз обавезно истицање заставе Републике Српске.

Руководства Српске и Србије договорила су на састанку крајем августа у Београду обиљежавање заједничког празника Српске и Србије - 15. септембра, дана када је пробијен Солунски фронт.