latinica  ћирилица
14/09/2020 |  13:49 ⇒ 14:44 | Аутор: СРНА

У потпуном застоју процес тражења несталих Срба

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић изјавио је да је процес тражења несталих Срба у протеклом рату у потпуном застоју, због чега је упутио допис представницима институција Републике Српске и српским представницима у заједничким институцијама БиХ да помогну у рјешавању овог проблема.
Конференција за новинаре - Фото: РТРС
Конференција за новинареФото: РТРС

Лазић је на конференцији за новинаре у Бањалуци, поводом обиљежавања 15. септембра - Дана несталих и погинулих Републике Српске, прецизирао да је допис упутио српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић, предсједнику Народне скупштине Српске Недељку Чубриловићу, премијеру Српске Радовану Вишковићу и предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији.

- Наша организација има два захтјева, да се изврши потпуна реконструкција и деполитизација Института за нестала лица БиХ. Уколико то није могуће, тражимо да Институт буде расформиран и да се процес тражења несталих лица врати у надлежност Републике Српске - истакао је Лазић.

Он је подсјетио да је у периоду када је процес тражења несталих лица био у надлежности ентитета, Република Српска годишње проналазила више од 300 посмртних остатака који су предати породицама ради сахране.

- Формирањем Института за нестала лица БиХ од 2008. године тај процес је тотално заустављен. У прошлој и у овој години добили смо само по једно српско тијело. Разлог за то је што је Институт политизован и што се не бави тражењем српских жртава рата - указао је Лазић.

Он је рекао да Институт за нестала лица БиХ још није урадио централну базу података о несталим лицима /ЦЕН/, коју је требало да уради до 31. децембра 2008. године.

- Република Српска је доставила податке о несталим и погинулим лицима, међутим то нису учиниле бошњачка и хрватска страна. Основни циљ зашто се не ради ЦЕН јесте то што треба намирити 8.372 бошњачка тијела у Поточарима, код Сребренице - нагласио је Лазић.

Он је навео да је предсједавајући Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић у писаном одговору на питање Републичке организације зашто нема ЦЕН-а навео да се верификација статуса несталих лица евидентираних у централној евиденцији несталих не утврђује, нити се верификује етничка припадност несталих.

- Институт за нестала лица БиХ је елиминисао Србе из података несталих на нивоу БиХ 100 одсто - тврди Лазић.

Он је рекао да Република Српска још трага за 1.652 жртве српске националности.

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица рекао је да ће у Бањалуци сутра, у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање ослободилачких ратова, бити обиљежен Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату.

- У одбрамбено-отаџбинском рату за Републику Српску живот је дало више од 30.000 људи, од којих 23.867 бораца и 6.391 цивил - навео је Торбица.

Он је истакао да је највише српских жртава било 1992. /13.000/ и 1995. године /око 6.000 жртава/.

Позивајући се на податке Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Торбица је рекао да Српска још трага за 1.652 несталих, од којих 626 војника и 13 припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске, те 1.013 цивила.

Он је рекао да се у три спомен-костурнице у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву налазе 632 ексхумирана и неидентификована посмртна остатка.

Торбица је додао и да је формирањем Института за нестала лица БиХ дошло до застоја у тражењу несталих Срба.

- Од 1995. године, када је процес тражења несталих лица радила Комисија Републике Српске до формирања Института ријешено је било 3.454 лица српске националности, што просјечно износи 256 лица годишње - навео је Торбица.

Он сматра да нису реални захтјеви групе ветерана Републике Српске, који су најавили могућност одржавања протеста 27. септембра у Парку Младен Стојановић у Бањалуци.

- Сви смо ми стварали Републику Српску. У четвртак ћемо поводом тога одржати састанак са представницима БОРС-а и настојаћемо да пронађемо рјешења да помогнемо најугроженијим борцима -каже Торбица.

Предсједник Пододбора за обиљежавање значајних историјских догађаја Мирослав Маричић рекао је да програм обиљежавања Дана несталих и погинулих почиње у 11.00 часова служењем парастоса за све погинуле српске борце и цивиле у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Он је рекао да је у 11.45 часова предвиђено полагање вијенца и цвијећа на споменик погинулим борцима на Гробљу Свети Пантелија, а у 12.10 полагање вијенца и цвијећа код спомен-крста на спомен-костурници на Новом бањалучком гробљу.