latinica  ћирилица
14/09/2020 |  12:16 ⇒ 15:47 | Аутор: СРНА

Јахорина: Озваничен почетак радова на дионици пута Осмице - Бистрица (ФОТО)

На Јахорини је данас озваничен почетак изградње нове трасе на дионици Осмице-Бистрица, у дужини 1.335 метара, укупне вриједности 2.200.000 КМ.
Јахорина - изградња нове трасе на дионици Осмице-Бистрица - Фото: СРНА
Јахорина - изградња нове трасе на дионици Осмице-БистрицаФото: СРНА

Вршилац дужности директора предузећа Путеви Републике Српске Ненад Нешић, који је присуствовао почетку радова, рекао је новинарима да ће изградњом нове трасе бити растерећена гужва у Олимпијском центру "Јахорина", посебно током зимске сезоне, чиме ће туризам добити на значају.

Он је навео да ће нови пут обухватати потпуно нову саобраћајницу, са двије саобраћајне траке и два моста, те додао да је рок за завршетак 180 радних дана.

- Рехабилитација пута П-446, у зони ОЦ "Јахорина" је дужине 1.335 метара - рекао је Нешић и додао да ће пут бити пробијен прије почетка зимске сезоне, а након тога са почетком нове грађевинске сезоне завршен комплетно.

Нешић је истакао да предузеће Путеви Републике Српске запошљава домаће фирме и раднике да би свака уложена конвертибилна марка остала у Републици Српској.

Предсједник Надзорног одбора ОЦ "Јахорина" Недељко Елек рекао је да је Јахорину прошле годину за 120 дана посјетило 500.000 људи, што је стварало велики притисак на саобраћајну инфраструктуру.

- Новом дионицом ћемо ријешити улаз и излаз са планине, као и колапс у саобраћају који се дешавао посљедње три године -  нагласио је Елек.

Он је рекао да је ово само једна у низу великих инвестиција предузећа Путеви Републике Српске у Олимпијски центар, те навео да је пут пројектован прије 20 година.

Ненад Нешић са новинарима (Фото: РТРС)

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је ово велики и дуго очекивани инвестициони подухват и захвалио предузећу Путеви Републике Српске и Влади Српске, као и свима који су учествовали у припреми овог пројекта.

- Пут ће помоћи растерећењу саобраћајне гужве на Јахорини, јер из сезоне у сезону видимо да све већи број туриста долази на планину - истакао је Југовић.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић нагласио је да ће нова дионица значајно промијенити саобраћајну инфраструктуру на Јахорини и олакшати комуникацију када је ријеч о саобраћају на планини.

Директор предузећа Романијапутеви Мирко Пандуревић, које је извођач радова, обећао је да ће испоштова задате рокове и потрудити се да пут буде изграђен и прије, јер је неопходан Јахорини.

Данашњем почетку радова присуствовали су и начелници општина Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић и Трново Миодраг Гаговић, као и замјеник начелника општине Пале Марко Гајовић.