latinica  ћирилица
14/09/2020 |  07:32 ⇒ 08:03 | Аутор: Б92

Тим освојио први Гренд слем у каријери!

Доминик Тим, аустријски тенисер, побиједио је Александера Зверева у финалу УС опена.
Доминик Тим (Фото: @adidas) - Фото: Тwitter
Доминик Тим (Фото: @adidas)Фото: Тwitter

Тим је побиједио њемачког тенисера са 3-2 у сетовима, послије преокрета и четири сата борбе – 1:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6.

Двадесетседмогодишњи Аустријанац је освајањем УС опена уписао први Гренд слем у каријери из четвртог покушаја.

Претходно је двапут губио на Ролан Гаросу (Надал) и једном у Аустралији (Ђоковић), а сада је не само освојио трофеј, већ исписао странице историје.

Тим је први тенисер рођен 1990. године или касније који је постао Гренд слем шампион.

Такође, он је први тенисер који је икада у Опен ери преокренуо 0-2 у финалу УС опена, а генерално први од 1949. којем је тако нешто пошло за руком.

Први је тенисер који је преокренуо од 0-2 било које Гренд слем финале након што је то урадио Аргентинац Гастон Гаудио 2004. године на Ролан Гаросу против сународника Гиљерма Корије.

Тим остаје на трећем мјесту АТП ранг листе, али значајно ближе Надалу и Ђоковићу, док је Зверев од данас на истом, седмом мјесту листе.

Као најзанимљивији статистички податак вриједи истаћи да је Зверев имао по 15 асева и дуплих сервис грешака, а Тим по осам у обје категорије.

Зверев је био одличан од самог старта. Ударци су му имали потребну дубину, први сервис је савршено функционисао, а Тим то није очекивао.

Веома брзо је Зверев направио један, а онда и други брејк и неочекивано лако дошао до освајања првог сета.

Иако је Нијемац заслужио све похвале, Тим је у тим тренуцима играо благо речено очајно, најгоре до сада на турниру, па је први дио игре био готов послије само пола сата.

Други сет није донио никакве веће промјене, па је поново агресивном игром Зверев надјачавао Тима који и даље никако није могао да пронађе ритам.

Успио је Аустријанац да се спаси на 5:1 и недуго затим и врати један брејк, али снаге за потпуни преокрет није имао.

Саша је и у трећем сету рано направио брејк, али је овог пута услиједио брзи одговор и изједначење.

Тај рибрејк као да је дао "крила" Тиму, који је кренуо да игра много боље, а Звереву је значајно, без разлога пало самопоуздање које му је посљедњих година ионако пољуљано.

Тим је евидентно био бољи, а своју игру је претворио у освајање сета брејком у кључном моменту.

Иако је резултат четвртог сета (6:3) био релативно изједначен, у том дијелу игре постојао је само један тенисер. Зверев је упао у свој стари ритам прављења дуплих, а Тим је био константан.

Аустријанац је коначно играо како зна и умије, па је, додуше само са једним брејком, рутински увео меч у пети сет.

У петом сету је виђен вјероватно и најбољи тенис дана.

Тим је направио брејк у првом гему и имао све у својим рукама, али је неочекивано допустио противнику да моментално направи рибрејк.

На 3:2 за Зверева и 0:30 на сервис Тима, Аустријанац је одиграо најбољи ударац на мечу који му је дао шансу да поново изједначи резултат.

Ипак, спаса није било када је Зверев поново напао у осмом гему у којем је дошао до прилике да сервира за меч.

Наравно, то није било то. Тим је направио рибрејк након што се игра Нијемца потпуно "распала" када је требало да освоји титулу.

Тим је прихватио поклоне Зверева, а онда направио и други брејк у низу и сада он имао прилику да сервисом оконча меч.

Али, ни ту није био крај! Зверев је играо на све или ништа, напао и на крају винером дошао до рибрејка, те увео пети сет у тај-брејк.

Ниво тениса није био на претерано високом нивоу у тај-брејку, а први је значајнију предност остварио Тим, послије друге дупле Зверева у том дијелу игре.

Тим је дошао до двије везане меч лопте, али је оба пута погријешио, код друге иако је Зверев једва пребацио лоптицу код другог сервиса са тек нешто више од 100 километара на час.

Ипак, дошао је Доминик и до треће меч лопте, а она му је била довољна да послије грешке Нијемца падне на бетон и крене у славље.