latinica  ћирилица
13/09/2020 |  20:28 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Сарајево никада још није ушло у 1996. годину

Сарајево је једини град у региону које није ушло у 1996. годину, већ је остало заробљено у ратним годинама и из те ратне атмисфере не може да изађе, оцијенио је порптарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Они живе и хране се само на злоби, на несрећи других, а првенствено оно што највише прижељкују је несрећа српског народа, Српске и Србије. Када дођу добре вијести које се односе на Србију, као што су је недавно било са Вашингтонским споразумом, када видимо да Србија више није неко коме се држе лекције, већ има своје мјесто и у Бијелој кући и Овалном кабинету са предсједником САД, то је нешто што фрустрира људе у Сарајеву - нагласио је Ковачевић.

Он је констатовао да политичко Сарајево функционише на разним пријетњама, па чак и ратом, а најновија је пријетња ревизијом тужбе против Србије.

- Ако вам комшија пријети тужбом, тешко да с њим можете да развијете неке односе осим немогућих односа. У Сарајеву потпуно игноришу то што су и поруке из Српске и Србије увијек апсолутно мирољубиве, да радимо, да развијамо еќономију и слично, али и на то нема одговора. Све њихове поруке су ригидне, радикалне и заробљене у деведесетим годинама - рекао је Ковачевић за АТВ.

Он је упитао какву поруку послати из Републике Српске након изјаве академика Суада Куртћехајића да се "ниједан Бошњак не може смирити док год постоји Република Српска".

- Какву поруку ми да пошаљемо грађанима, осим да се ниједан Србин, ниједан грађанин Српске не може смирити док се Српска не ослободи такве БиХ и док не буде независна - истакао је Ковачевић.

На питање да прокоментарише именовања појединих људи чија је прошлост упитна на веома значајне функције на нивоу БиХ, попут Ранка Дебевца и Османа Мехмедагића Осмице, Ковачевић је рекао да представници политичког Сарајева често оспоравају српски и хрватски кадар, док на свом кадру, без обзира какав је, инсистирају.

- Они не могу да се одрекну Осмице који је потпуно мрачан ратни лик и који је био тјелохранитељ ратног злочинца Алије Изетбеговића, чак и сада када већ двије-три године имамо аферу у вези са његовом факултетском дипломом - навео је Ковачевић.

Говорећи о недавно одржаној посебној сједници Народне скупштине Републике Српске на којој је потврђена изјава српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика којом је одлука Предсједништва БиХ о одобравању Меморандума о разумијевању између Централне изборне комисије БиХ и Међународне фондације за изборне системе веома штетна по виталне интересе Републике Српске, али без гласова опозиције, Ковачевић је рекао да то показује њихову националну неодговорност.

Ковачевић је истакао да се мора подржати српски члан Предсједништва БиХ макар подигао вето и на временску прогнозу.

Говорећи о сарадњи Српске и Србије, портпарол СНСД-а је рекао да је тешко замислити било који ближи начин сарадње између двије двије државе од начина на који то раде Република Српска Српска и Србија, те да у прилог томе говори и одлука о заједничком празнику - Дан српског јединства.

- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је већ најавио да ћемо у наредним годинама на много озбиљнији начин обиљежавати тај празник и у Српској и у Србији. Такође, веома је важно и да дјеца у Српској и Србији учити по идентичном школском програму. Одгајаћемо људе као да одрастају у једној земљи и то је круцијално у разговорима представника Српске и Србије - рекао је Ковачевић.