latinica  ћирилица
13/09/2020 |  19:07 ⇒ 14/09/2020 | 08:55 | Аутор: РТРС

До краја године забрана изношења добити страних банака у иностранство (ВИДЕО)

Почетком овог мјесеца агенције за банкарство у БиХ продужиле су привремене мјере за очување капитала банака до нове године. Међу њима је и забрана исплате дивиденде и изношење добити страних банака у иностранство. Новца има, али посљедњих неколико мјесеци пала је кредитна активност.
Бројање новаца - Фото: РТРС
Бројање новацаФото: РТРС

Према подацима Централне банке банкарски сектор у Босни и Херцеговини прошле године од нето добити зарадио је 330,5 милиона марака. Ту добит одлуком ентитетских агенција неће моћи изнијети у сједишта у иностранство још најмање три и по мјесеца. То је једна од мјера због пандемије за очување капитала. Иако на тржишту новца има, мањи је број оних који посежу за кредитима у односу на ранији период.

- Већ неколико мјесеци имамо пад кредитних активности - наглашава Радован Бајић из Удружења банака БиХ.

Банкари сматрају да разлог за то може бити боља дисциплина у враћању постојећих кредита, што је позитивно, или мање инвестиција, што није добро. Економисти немају дилему. Пад привредне активности због пандемије за посљедицу има и мањи број нових кредита. Али кажу није тешко предвидјети који ће извор финансирања за опоравак економије бити убудуће.

- Требало би стимулисати банке да добит реинвестирају. Да ли је то повећање својих капацитета, броја запослених, пројекти који прате нашу привреду - наглашава економиста Предраг Дудуковић. 

Како би повећали кредитну активност, економисти сматрају да би требало либерализовати одређене законске процедуре.

Банкари нису за спуштање критеријума код додјеле кредита.

- у кризи морамо бити одговорнији, а не либералнији - додао је Радован Бајић. 

 ЕкономистаПредраг Дудуковић додаје да банке имају механизме да се заштите од ризичних кредита, а ту је и гарантни фонд.

Гарантни фонд гарантује 70 одсто одобреног кредита за микро, мала и средња предузећа што је износ од 50 милиона марака на основу којег се може пласирати 238 милиона марака.