latinica  ћирилица
13/09/2020 |  11:04 ⇒ 11:08 | Аутор: СРНА

Ђукановићев ДПС напушта један од оснивача странке?

Милица Пејановић Ђуришић, један од оснивача Демократске партије социјалиста, након 30 година напушта ту партију и планира да оснује нову странку.
Ђукановић и Пејановић Ђуришић (фото: Саво Прелевић) -
Ђукановић и Пејановић Ђуришић (фото: Саво Прелевић)

Ђуришићева је дуго година била један од симбола ДПС-а, заједно са предсједником Милом Ђукановићем и сада одбјеглим Светозаром Маровићем, а актуелни је амбасадор Црне Горе при УН.

Према информацијама подгоричких Вијести из кругова блиских руководству ДПС-а, Ђуришићева се на тај потез одлучила јер сматра да је њена досадашња партија "потрошена као бренд због низа афера" и да је "паметније правити нову странку него улазити у `тучу` око тога ко ће евентуално замијенити Ђукановића".

Очекује се да ће формални потези на формирању нове странке почети након конституисања нове власти.

Према истом извору, простор за дјеловање се види у дисолуцији ДПС-а, у очекиваној силазној путањи Социјалдемократа након одласка у опозицију, али и чињеници да је Социјалдемократска партија на изборима једва прешла цензус.

Вијести сазнају да би нова партија требало да буде лијевог центра и да је Ђуришићева већ разговарала са потенцијалним будућим сарадницима и партнерима, међу којима је бивши премијер Игор Лукшић.