latinica  ћирилица
13/09/2020 |  11:01 | Аутор: СРНА

"ОБА носилац концепта будућег сукобљавања"

Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ је носилац концепта будућег сукобљавања, а изводи и акције праћења и ухођења, рекао је стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић  (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Џевад Галијашевић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Галијашевић је напоменуо да је ОБА, коју данас води особа без икаквих квалификација Осман Мехмедагић, изашла из тајне полиције лидера СДА Бакира Изетбеговића.

Он је за ТВ Пинк истакао да Изетбеговић у континуитету на свим страначким скуповима и у јавним комуникацијама пријети ратом, иако то изазива прилично чуђење у бошњачкој јавности, а да у својој будућој војсци у таквом рату прије свега рачуна на одметнуту ОБА-у.

Срђа Трифковић, публициста и политички аналитичар, каже да што се тиче СДА и Изетбеговића ништа није изненађујуће, те подсјећа да је прошле године на конгресу странке представљена платформа која апсолутно асоцира на стање уочи рата 1992. године - укидање ентитета, унитарна БиХ.

Он је навео да, што се тиче спољних околности, овај тренутак за заоштравање је изабран из три разлога.

- Као прво, желе да подстакну Бошњаке у Црној Гори на хомогенизацију у одбијању било каквог аранжмана са побједничком коалицијом три странке. Такође, желе да експлоатишу могућност да је дошло до извјесног захлађења односа између Београда и Москве... Као треће, типују на побједу Џозефа Бајдена у САД 3. новембра - додао је Трифковић.

Бојан Билбија, уредник политичке рубрике у дневном листу Политика, сматра да Изетбеговић не зна за другачију политику и да послије 30 година немају други начин да мотивишу осим мржњом према Србији и распиривањем непријатељстава.