latinica  ћирилица
13/09/2020 |  09:19 ⇒ 11:30 | Аутор: СРНА

Рад Међународне комисије за Сребреницу одвија се предвиђеном динамиком

Израелски историчар Гидеон Грајф изјавио је да се рад Међународне комисије за Сребреницу, коју је формирала Народна скупштина Републике Српске, одвија предвиђеном динамиком.
Гидеон Грајф (Tanjug/DIMITRIJE GOLL) - Фото: ТАНЈУГ
Гидеон Грајф (Tanjug/DIMITRIJE GOLL)Фото: ТАНЈУГ

- То је велики изазов за мене и за моје пријатеље. Прије свега, ту мислим на Рафаела Израела, који је предсједник међународне комисије која истражује страдање Срба у Сарајеву - рекао је Грајф за Вечерње новости.

Он је истакао да је поносан што је пријатељ српског народа, те је оцијенио да Србија није погријешила што ће амбасаду преселити у Јерусалим, град који је походио и Свети Сава у својим великим дипломатским мисијама.

Према његовим ријечима, Срби су искрени пријатељи јеврејског народа, а у о томе говори историјски гест предсједника Србије Александра Вучића да недавно завијори заставу јеврејске звијезде испред зграде Предсједништва, као и одлука Србије да се врати комплетна имовина јеврејској заједници /одузета из времена Другог свјетског рата/.

Коментаришући филмове, у којима су Срби приказано као "лоши момци", као што је посљедњи о Сребреници "Кво вадис Аида", који је приказан недавно на филмском фестивалу у Венецији, а у којем су играли и српски глумци, Грајф је рекао да је незамисливо да се такво нешто догоди у Израелу.

Грајф, који је најпознатији истраживач холокауста, рекао је да ће књиге "Јасеновац, Аушвиц Балкана", "Усташко коначно рјешење прије нацистичког рјешења" и "Алојзије Степинац, преобрати се или умри - 101 разлог зашто не може да буде светац", које су плод вишегодишњег рада и свједоче о карактеру државе и режима у Хрватској од 1941. до 1945. године, након Србије и Аустралије, у наредном периоду бити промовисане у Великој Британији, Италији, Русији, САД...

Откриће да су усташе чак шест мјесеци прије Нијемаца почеле са коначним рјешењем српског питања, преко истребљења читавог народа, према ријечима Грајфа, представља револуцију у историографији, а о томе свједоче недавно пронађена документа у Новом Саду гдје пише да је усташко рјешавање српског питања почело злочином у Гудовцу 28. априла 1941. године, када су Хрвати масакрирали 190 српских и јеврејских мушкараца.

То је, додао је, био први масовни организовани злочин усташке државе НДХ, почињен само 18 дана од њеног оснивања.

Грајф је рекао да су усташе убиле 91 члана породице Тесла, који су погубљени у НДХ, од којих је 14 заклано у Јасеновцу, а уз њих и 13 чланова породице Херзл из Земуна, који припадају фамилији оснивача модерног ционизма.

Он је напоменуо да још није стигао одговор од бечког надбискупа поводом плоче усташком "надбискупу геноцида" Алојзију Степинцу у Израелу, те додао да је понекад и тишина одговор, али не би смјело да се ћути, јер се тако даје простор ревизионизму да буде представљен као истина.