latinica  ћирилица
12/09/2020 |  19:10 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Златни септембар - мјесец подршке дјеци обољелој од рака (ВИДЕО)

Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести Искра обиљежава Златни септембар - мјесец подршке дјеци обољелој од рака, у циљу подизања свијести о овој болести код дјеце и адолесцената.
Златни септембар -
Златни септембар

Чланови Мреже младих лијечених од рака Републике Српске Младице, основане унутар удружења Искра, данас су на бањалучком Тргу Крајине дијелили златне траке, балоне и маске - прву линију заштите од вируса корона.

Епидемиолошка ситуација у Српској одразила се и на обиљежавање Златног септембра, па су многе активности овај пут изостале. Но ови, златни младићи и дјевојке, истрајни борци против опаке болести, која не зна за пол и године, подсјетили су нас још једном да носећи маске, штитимо оне који годинама воде битку за живот.

- Људима подижемо свијест да морају носити маске, да овај вирус још нијр нестао и да требамо сви да се чувамо, а поготово мала дјеца која се лијече - каже Данијела Стојичић, чланица Мреже младих лијечених од рака - Младице.

Милош Малешевић, студент треће године медицине, са тешком болешћу суочио се у априлу 2013. године на самом крају основног образовања када му је постављена дијагноза - акутна лимфобластична леукемија. Овај побједник, у септембру 2018. основао је Младице Републике Српске - Мрежу младих лијечених од рака Републике Српске.

- То је толико дуготрајан и мукотрпан процес да је највећу снагу потребну уложити да се остане позитиван у тој борби. То је процес који пролази, лијечење траје, без обзира какви ми били, међутим то је знатно лакши процес ако ми останемо позитивни и ако нађемо звијезду водиљу у свему томе - каже Малешевић.

Због Данијеле, Милоша и свих осталих хероја, јаке воље, али слабијег имунитета, добро је да се придржавамо препорука љекара - држимо дистанцу, дезинфикујемо руке и носимо маску.