latinica  ћирилица
12/09/2020 |  17:44 ⇒ 17:46 | Аутор: СРНА

Очување националног идентитета - заједничка обавеза Српске и Србије

Предсједник НДП-а Драган Чавић сматра да је очување националног идентитета Срба обавеза Републике Српске и Србије, те да је много тога усаглашено са властима у Београду, попут закључка да се 15. септембар обиљежава кад Дан српског јединства.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

Чавић је рекао да Срби у Српској и Србији имају заједничку историју, припадају истом народу, а атак на српске националне вриједности је и атак на институционални положај српског народа, у било којој држави да се налази.

- Оно што смо раније држали на симболичном нивоу, данас треба да помакнемо у практичном смислу, прије свега да изградимо заједнички национални однос према неколико питања - изјавио је Чавић у Бањалуци.

Он је подсјетио да је у Другом свјетском рату над Србима почињен геноцид од Независне Државе Хрватске, те да они који су били његови креатори морају да носе тај терет.

- Са Србијом радимо заједничку политику да се успостави јединствен датум обиљежавања наше националне трагедије и геноцида који смо преживјели. Немамо никаквог разлога да избјегавамо да говоримо да смо били изложени НАТО агресији и да смо имали жртве, али и "Олују", највеће етничко чишћење у Европи послије Другог свјетског рата - нагласио је Чавић.

Он је подсјетио да Српска, према Дејтонском споразуму, има право на успостављање специјалних и паралелних веза са сусједним државама и да је, поред споразума са Србијом, намјеравала да исти потпише и са Црном Гором, али тамошња власт на челу са Милом Ђукановићем за то није имала разумијевања, воље ни жеље.

- Њихов политички приступ је био негирање Српске као фактора регионалних политичких односа и власт ДПС-а је искључиво градила односе са БиХ, негирајући да највећи број свих приоритета није на БиХ, већ на ентитетима - рекао је Чавић.

Чавић је изразио наду да ће промјена власти у Црној Гори омогућити да се у неком периоду успостави споразум о специјалним и паралелним везама те земље са Српском.

Влада Републике Српске усвојила је недавно закључак да се 15. септембар обиљежава као Дан српског јединства, слободе и националне заставе.