latinica  ћирилица
12/09/2020 |  13:37 ⇒ 17:38 | Аутор: СРНА

Јачање бошњачког национализма пријетња Европи

Посланик ХДЗ-а БиХ у Скупштини Херцеговачко-неретванског кантона Стана Бурић поручила је да Хрвати у БиХ неће допусти Бакиру Изетбеговићу, Жељку Комшићи и Реуфу Бајровићу да одлучују о судбини хрватског народа, те истакла да је јачање бошњачког национализма у БиХ пријетња цијелој Европи.
Стана Бурић (фото: hms.ba) -
Стана Бурић (фото: hms.ba)

Бурићева је нагласила да ће о судбини Хрвата у БиХ одлучивати хрватски политичари и хрватски народ у БиХ уз помоћ Хрватске која има легитимно право да, као гарант Дејтонског мировног споразума, води бригу и заштиту о Хрватима у БиХ.

- Распаду бивше Југославије допринијели су шовинистички потези политичког врха доминантног народа. Тако се сад понашају Бајровић, Комшић и Изетбеговић. Одмах треба да приме к знању да им Хрвати неће допустити да они одлучују о судбини хрватског народа у БиХ - написала је Бурић на свом Фејсбук профилу.

Она је навела да јачање бошњачког национализма и мржње према Хрватима у БиХ, те сусједним државама представља безбједносносу пријетњу читавом југоисточном регину, али и Европи.

Према њеним ријечима, то је видљиво из посљедњих изјава Изетбеговића и Бајровића којима придоносе јачању бошњачког национализма и мржње према Хрватима у БиХ, те сусједним државама.

- Њихова идеја грађанске државе је заправо ратна идеја Алије Изетбеговића која говори о стварању унитаристичке исламске државе с изласком на море код Неума и Плоча. Ако Бајровић, Комшић и Изетбеговић мисле да ће они одлучивати о судбини хрватског народа у БиХ, варају се - истакла је Бурићева.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић рекао је раније да ће као партнера бирати Жељка Комшића, хрватског члана Предсједништва БиХ, умјесто Драгана Човића, лидера ХДЗ БиХ, упркос подршци коју ужива међу Хрватима у БиХ.

Изетбеговић је додао да ће бошњачки бирачи на сљедећим изборима наметнути Хрватима политичке представнике уколико се наставе уцјене водеће хрватске странке  ХДЗ-а БиХ.

- Ако Човић настави с пријетњама, сарадњама с Додиком, притисцима, онда ће се случај Комшић спустити на друге нивое. Учинићемо све да се разбију механизми и направимо нормалну државу - рекао је Изетбеговић за Н1.